Αυτό το άρθρο είναι 38 μηνών

Ανακοινώνονται τα μέτρα για το κόστος παραγωγής

Σε πρώτο πλάνο η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
20/02/2022
6' διάβασμα
anakoinonontai-ta-metra-gia-to-kostos-paragogis-255316

Εξελίξεις αναμένονται στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα γύρω από την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, «τρέχει» εκκρεμότητες και επιχειρεί να κλείσει ζητήματα που είχαν παραμείνει στάσιμα το τελευταίο διάστημα.

Οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ επικεντρώνονται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της «κρίσης του κόστους παραγωγής», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο υπουργός, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το πρόσημο το οποίο θα του αποδοθεί από τον αγροτικό κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ανακοίνωση μιας σημαντικής παρέμβασης αποτελεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ζήτημα ωρών.

Έρχεται η ώρα του αγροτικού πετρελαίου

Όπως έχει καταγράψει η «ΥΧ», ο νέος υπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, καταρτίζοντας τη στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις που θα δρομολογηθούν.

Το κόστος παραγωγής πιέζει τους παραγωγούς και η αντιμετώπισή του δεν επιδέχεται καθυστέρησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ολοένα και μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αγροτών, τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, αλλά και στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο που ζητάει επιτακτικά ουσιαστική στήριξη, εν μέσω εκρηκτικών ανατιμήσεων σε εφόδια, ενέργεια και καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πελοποννήσου για το «σταφιδικό», της Δυτικής Μακεδονίας για τις καταστροφές και της Θράκης για τον καπνό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν κλειστεί οι πρώτες συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων των μπλόκων, ξεκινώντας από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού ΑΑΤ, επίκειται άμεσα ακόμη μία συνάντηση, μετά την επιστροφή του πρώτου από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποτελέσει «καταλύτη» εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής.

Η πιο καθοριστική παρέμβαση αναμένεται να γίνει με κάποιο μέτρο που θα αφορά το σύνολο ή μεγάλο μέρος των παραγωγών. Το μέτρο αυτό δεν φαίνεται να αφορά την ηλεκτρική ενέργεια ή τα γεωργικά εφόδια. Όλα συνηγορούν στο ότι οι ζυμώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά την εξαγγελία για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ, θα φέρουν κάτι… μεγάλο στο θέμα των καυσίμων.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του μέτρου στην πλατιά μάζα των παραγωγών και όχι μόνο σε νέους αγρότες ή συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα.

Η προσπάθεια που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υλοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο να γίνει με όσο δυνατόν καλύτερη στόχευση. Δηλαδή, το μέτρο να στηρίξει τους παραγωγούς που αποδεδειγμένα και συστηματικά πραγματοποιούν δαπάνες αγοράς αγροτικού πετρελαίου και η εύρυθμη λειτουργία των εκμεταλλεύσεών τους συνδέεται με τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Με απλά λόγια, τα χρήματα να «πιάσουν τόπο» και να μην πάνε σε κόσμο που δεν έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή ή σε ορισμένους «πονηρούς», που θα δουν το μέτρο σαν μια ευκαιρία να καρπωθούν εύκολο χρήμα.

Μυθεύματα τα περί κουπονιών στα λιπάσματα, αλλαγές στο μέτρο για τις ζωοτροφές

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή… ευσεβείς πόθοι συγκεκριμένων συμφερόντων μεγαλοεισαγωγέων εισροών χαρακτηρίζονται από κύκλους του ΥΠΑΑΤ οι δήθεν πληροφορίες περί επιδότησης στα λιπάσματα μέσω κουπονιών. Αγρότες, που επικοινωνούν με την «ΥΧ» τις τελευταίες ημέρες και μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για στοκάρισμα λιπασμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλες αθέμιτες πρακτικές από ορισμένες επιχειρήσεις εισροών, στέλνουν ηχηρό μήνυμα ότι η στήριξη θα πρέπει να κατευθυνθεί στους παραγωγούς και στις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης και Α.-Μ. Ασημακοπούλου γνωστοποίησαν χθες, Πέμπτη (17/2), ότι κατέθεσαν ερώτηση, ζητώντας να πληροφορηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς σκοπεύει να παρέμβει στο πρόβλημα της ακρίβειας των εφοδίων, που μαστίζει όλους τους αγρότες της ΕΕ. Επίσης, αν θα επιτραπεί στα κράτη-μέλη η στήριξη των αγροτών μέσω ενίσχυσης για την αγορά λιπασμάτων, χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική επιδότηση που παραβιάζει τους ενωσιακούς κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις στους παραγωγούς από τις αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και εφόδια αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (21/2) στις Βρυξέλλες.

Αλλαγές επίκεινται στις πρόσφατα εξαγγελθείσες -από την προηγούμενη ηγεσία του Υπαατ- επτά δράσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης στο κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, στις ζωοτροφές, εξετάζεται η αλλαγή της χρονικής περιόδου η οποία θα αποτελέσει κριτήριο για τον προσδιορισμό του τζίρου των κτηνοτρόφων, που όπως είχε γνωστοποιηθεί θα είχε ως βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το μέτρο προέβλεπε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το 7% επί του τζίρου τους, για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2021. Σε αυτή την κατεύθυνση, η αλλαγή που έχει δρομολογηθεί στοχεύει στην πιο αντιπροσωπευτική αποτύπωση του κύκλου εργασιών των παραγωγών, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ότι από το διάστημα που είχε επιλεγεί προέκυπτε ένας μη αντιπροσωπευτικός, χαμηλός κύκλος εργασιών.