Aνάπτυξη με επενδύσεις 20 εκατ. για Πίνδο, τίτλοι τέλους για ΒΙΚΗ

Δύο εμβληματικές βιομηχανίες της Ηπείρου, με σημαντική ιστορική διαδρομή και καταξιωμένο brand name στην αγορά, οι οποίες μάλιστα, μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια, έχουν επενδύσει σε καινοτόμα προϊόντα, όπως το «πράσινο» (με την έννοια του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και της χρήσης φυσικών και ντόπιων σιτηρεσίων) κοτόπουλο και χοιρινό αντίστοιχα.

Κάπου εκεί οι ομοιότητες μεταξύ Πίνδου και ΒΙΚΗ, περί των οποίων ο λόγος, σταματούν και αρχίζουν οι διαφορές. Διότι, την ώρα που ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός δρομολογεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022 –μεταξύ άλλων, για εκσυγχρονισμό και ανέγερση νέων μονάδων– και διευρύνει τα μερίδιά του φτάνοντας να ελέγχει το 2018 το 32% της αγοράς, η αλλαντοβιομηχανία που ίδρυσε το 1973 ο Δημήτρης Παπαγιάννης κατεβάζει ρολά και ετοιμάζεται να μπει στην επώδυνη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Κέρδη και αύξηση τζίρου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2018, που γνωστοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, η Πίνδος κατάφερε την περασμένη χρονιά να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της στα 250 εκατ. ευρώ από 219,9 εκατ. ευρώ το 2017, ενισχύοντας μάλιστα την εξαγωγική της δραστηριότητα. Παράλληλα, τα EBIDTA διαμορφώθηκαν στα 9,8 εκατ. ευρώ από 9,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρήση έφτασαν τα 3,7 εκατ. ευρώ (7,4 εκατ. ευρώ στην τριετία 2016-2018).

Σε παραγωγικό επίπεδο, η παραγωγή νεοσσών ξεπέρασε τα 44 εκατ. τεμάχια (από 37 εκατ. το 2017), η παραγωγή κοτόπουλων τα 40,4 εκατ. τεμάχια (34,3 εκατ. το 2017), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τα φυράματα διαμορφώθηκε σε 201,6 εκατ. τόνους (από 169,4 εκατ. το 2017). Ο συνεταιρισμός σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στην κατηγορία του έτοιμου φαγητού, ενώ στα καταστήματα βρίσκονται ήδη τα κρέατα που προστέθηκαν στην γκάμα του μέσα από συνεργασίες με περίπου 50 επιλεγμένες φάρμες.

«Τα νέα μας οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τίτλος του ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας ανήκει επάξια στον ΑΠΣΙ Πίνδος και τους ανθρώπους της που, με αγάπη για τη δουλειά τους και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, καταθέτουν την ψυχή τους για να πηγαίνει ο συνεταιρισμός ακόμα ψηλότερα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πίνδου, Ανδρέας Δημητρίου.

Στις 12 Ιουνίου η συνέλευση των πιστωτών

Με απόφαση που εξέδωσε στις αρχές Μαρτίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας, κήρυξε και επισήμως σε πτώχευση τη ΒΙΚΗ, ρίχνοντας ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας μετά από 46 χρόνια λειτουργίας, ενώ πριν από λίγες μέρες απολύθηκαν οι 118 εργαζόμενοί της.

Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει τη συνέλευση των πιστωτών που έχει οριστεί για τις 12 Ιουνίου, ώστε να συνταχθεί ο κατάλογος των πιστωτών και να προχωρήσει στη συνέχεια ο σύνδικος πτώχευσης στη διαδικασία του εκπλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της ΒΙΚΗ. Οι συζητήσεις για εξαγορά από τον όμιλο Θεοδωρόπουλο (ελέγχει τη Νίκας) ή την Impala Ιnvest δεν καρποφόρησαν ποτέ, με τη διοίκηση της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας να ρίχνει την ευθύνη κυρίως στην πλευρά των τραπεζών.