Ανάπτυξη ελληνικών ποικιλιών φράουλας, με εμπορικά χαρακτηριστικά και ευρεία προσαρμοστικότητα

Με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα συνεχίζεται η πρωτοποριακή εργαστηριακή έρευνα της Berryplasma World LLC και του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αλλάζει τα δεδομένα στην καλλιέργεια φράουλας στη χώρα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους, με την ανάπτυξη νέων ελληνικών ποικιλιών, με εμπορικά χαρακτηριστικά και ευρεία προσαρμοστικότητα.

Ήδη, το ερευνητικό πρόγραμμα «STRAWBERRY», της δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Β’ Κύκλος», διανύει τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία χρόνων της Berryplasma και τις εξελιγμένες υποδομές και την επιστημονική κατάρτιση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την παρουσίαση του έργου που αφορά την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση, χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες.

Νέες ελληνικές ποικιλίες

Ο Δρ. Ευάγγελος Τσορμπατζίδης, υπεύθυνος R&D της Berryplasma, αποκάλυψε πως σε όλη αυτή την ερευνητική διαδρομή των τελευταίων χρόνων, έχουν βρεθεί νέοι γονότυποι, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το άρωμα, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε εμπορικές ποικιλίες.

Μεταξύ αυτών και ο γονότυπος «Αίθρα», που ξεχώρισε από δεκάδες άλλους, για την ευρεία προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα. «Έχει μεγάλη σημασία όλο αυτό που γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος. Με τους γονότυπους, με μια πόρτα, ανοίγουν άλλες 15 με τους επόμενους κύκλους διασταυρώσεων. Έχουμε διαθέσιμους πολλούς γονότυπους και μέσα από τη σύμπραξή μας με το πανεπιστήμιο αξιολογούνται και μαζικά και ολιστικά, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η βελτίωση είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί πειράματα τόσο στα χωράφια όσο και στο εργαστήριο», τονίζει ο κ. Τσορμπατζίδης και προσθέτει πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εν εξελίξει έρευνα από χώρες όπως η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ισπανία.

«Η χώρα μας μέχρι σήμερα στηρίζεται μόνο σε ξένες ποικιλίες και οι παραγωγοί πρέπει να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα. Είμαστε, λοιπόν, μια χώρα με σημαντική παραγωγή φράουλας, χωρίς να έχουμε τα δικά μας όπλα. Με την έρευνά μας, αυτό θα αλλάξει», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Τσορμπατζίδης.

Αξιολόγηση γονοτύπων

Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας, οι οποίες θα είναι υψηλού παραγωγικού δυναμικού, προσοδοφόρες για τον παραγωγό και ελκυστικές για τον καταναλωτή με υψηλή παρουσία αρωματικών ουσιών, χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα και ικανοποιητική συγκέντρωση σε σάκχαρα.

Για τον σκοπό αυτόν, γίνεται αγρονομική, χημική και μοριακή αξιολόγηση γονοτύπων από το πρόγραμμα βελτίωσης ποικιλιών που έχει αναπτύξει η BerryPlasma με σύγχρονες τεχνικές και θα επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι με βάση τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Παπασωτηρόπουλος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η αποκάλυψη φυτοχημικών και γενετικών δεικτών και η αξιολόγηση των γονοτύπων θα δώσει νέα γνώση στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και στην ανάπτυξη εργαλείων για καινοτόμα και ελκυστικά για τον καταναλωτή προϊόντα.

Στην ημερίδα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις γονιδιωματικές αναλύσεις για ανάπτυξη ποικιλιών φράουλας, από τη Δρα Ελένη Λιβέρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Γεωπονίας, αλλά και στη χημική σύσταση και στις οργανοληπτικές ιδιότητες που έχει, από την καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής, Φωτεινή Λάμαρη.