Ανάρπαστα τα αμνοερίφια στη Θεσσαλία, χαμηλές οι προσδοκίες από χοιροτρόφους

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων για τις τιμές που προσέφεραν οι έμποροι για την αγορά των αμνοεριφίων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η μεγάλη ζήτηση που υπήρχε, σε συνδυασμό με την έλλειψη στην αγορά αμνοεριφίων και τους εντατικούς ελέγχους στα σύνορα, έφεραν σε πλεονεκτική θέση το ελληνικό αρνί, το οποίο έγινε ανάρπαστο. Ουσιαστικά, οι τιμές που καρπώθηκαν οι κτηνοτρόφοι κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι με το ζόρι έπιασαν τα 5 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, παροτρύνει τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις αγορές τους τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, τα οποία παραδοσιακά προμηθεύονται ελληνικά αρνιά, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, είναι ανάγκη να στηριχθούν οι λεγόμενοι ‘‘μικροί παίκτες’’ και όχι οι πολυεθνικές».

Γιάννης Μπούρας: «Τα δύσκολα συνεχίζονται για τη χοιροτροφία»

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες στον κλάδο της χοιροτροφίας, σχετικά με την αύξηση της κατανάλωσης στο χοιρινό κρέας ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού, με αποτέλεσμα όλες οι ελπίδες να εναποτίθενται στο επικείμενο άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

Ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα, «περνά μία από τις δυσκολότερες καμπές της ιστορίας του, καθώς το 2020 ήταν καταστροφικό και πληρώνει ακόμη ακριβά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως έδειξε και η μελέτη που διεξήγαγε η Ομοσπονδία, η απώλεια του τζίρου για τον κλάδο ξεπέρασε το 30%».

Εβδομάδα των Παθών

Όσον αφορά τη ζήτηση χοιρινού κρέατος αυτές τις μέρες, ελέω Πάσχα, μέχρι στιγμής δεν κρίνεται ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον Γ. Μπούρα, «από τη στιγμή που παραμένουν οι περιορισμοί στις οικογενειακές μαζώξεις, οι παραγγελίες είναι συγκρατημένες. Πόσω μάλλον, όταν στις προτιμήσεις των καταναλωτών κυριαρχούν –κατά τα ειωθότα– τα αμνοερίφια. Όλα, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και του τουρισμού. Και η λύση δεν βρίσκεται μόνο στη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκά. Εάν δεν ανοίξει συνολικά η εστίαση και δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή ζήτηση, τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Το ζήτημα δεν είναι απλά να μειώσουμε τις απώλειες από 30% σε 15%, αλλά να περάσουμε σε θετικό πρόσημο, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα», καταλήγει ο κ. Μπούρας.

Κορωνοενίσχυση

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας δεν έχει λάβει ακόμη την περίφημη κορωνοενίσχυση για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος για την ενίσχυσή τους έχει φύγει από το ΥΠΑΑΤ και βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, κ. Σκυλακάκη, με τις διαρροές να μιλούν για ένα ποσό 18 εκατ. που θα διανεμηθεί για περίπου 62.000 χοιρομητέρες. Το ζήτημα της άμεσης καταβολής της κορωνοενίσχυσης είναι σημαντικό, καθώς ήδη πολλές εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών, οι οποίες συνεργάζονται με τα χοιροστάσια, αρχίζουν να περιορίζουν τις προμήθειές τους, φοβούμενες για τη ρευστότητα των χοιροτρόφων.

Σχέδια Βελτίωσης

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία έχει να αντιμετωπίσει και άλλα εκκρεμή ζητήματα. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης με τον υπουργό, Σπ. Λιβανό, ζητήθηκε η πριμοδότηση του κλάδου στα επικείμενα Σχέδια Βελτίωσης.

Στα προηγούμενα Σχέδια, μοριοδοτήθηκαν διάφοροι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, όπως η αιγοπροβατοτροφία, αλλά όχι η χοιροτροφία. «Με αφορμή και τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, ο κλάδος χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την προτεραιότητά του σε τέτοιου είδους χρηματοδοτικά προγράμματα, αίτημα το οποίο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζει θετικά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Μπούρας.

Τέλος, ευτυχώς η απειλή της αφρικανικής πανώλης δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, όπως συνέβη πέρυσι τον Φεβρουάριο και ας έχουν αυξηθεί οι αγριόχοιροι. Η Ομοσπονδία ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων και προσλήψεις κτηνιάτρων.