Ανάρπαστες φέτος οι γαλοπούλες

Ανάρπαστες έγιναν φέτος οι γαλοπούλες, και μάλιστα σε χρόνο μηδέν, με δεδομένο ότι οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Όπως μας ενημέρωσε ο Σπύρος Σιώτος από την Αργολίδα, «το κόστος εκτροφής τους έχει ανέβει 25%-30% και για αυτό βάλαμε λιγότερες γαλοπούλες. Η ζήτηση στην αρχή ήταν σχετικά μικρή, αλλά λόγω των ελλείψεων που καταγράφηκαν στην αγορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ζήτηση αυξήθηκε και πουλήσαμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά».

Όπως εξηγεί, «η τιμή της γαλοπούλας αυξήθηκε κατά 50-60 λεπτά το κιλό προς το τέλος. Οι σφαγμένες πουλήθηκαν 6,50 έως 7 ευρώ, ενώ οι ζωντανές ένα ευρώ κάτω. Η αρχική τιμή ήταν 5 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την αγοραστική κίνηση της γαλοπούλας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ο κ. Σιώτος ανέφερε πως «οι εισαγόμενες ιταλικές γαλοπούλες έρχονται στην Ελλάδα με τεράστια διαφορά από τις ελληνικές και πωλούνται με 4-5 ευρώ. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει περιθώριο να σκεφτούμε για εξαγωγές ελληνικής γαλοπούλας με τόσο μεγάλη διαφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Ιταλία, τα λευκά γαλιά που εκτρέφονται οδηγούνται στην αγορά πάνω στους δύο μήνες, ενώ η μαύρη ελληνική γαλοπούλα στους 6-7 μήνες. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δημιουργεί και τη διαφορά στο κοστολόγιο. «Το πλεονέκτημα της ελληνικής μαύρης γαλοπούλας είναι στην ποιότητα, καθώς όταν έχει βγει στην αγορά το κρέας της έχει ψηθεί πλέον και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τα άλλα των δύο μηνών. Εμείς ακόμα και τα άσπρα γαλιά που εκτρέφουμε, σε καμία περίπτωση δεν τα δίνουμε τόσο νωρίς», επισημαίνει.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα γαλιά που αγοράζουν ζωντανά οι κάτοικοι των χωριών, ο κ. Σιώτος τόνισε ότι υπάρχει καθοδική πορεία, αφού οι νέοι αποφεύγουν να βάζουν γαλιά στο σπίτι τους.

«η τιμή της γαλοπούλας αυξήθηκε κατά 50-60 λεπτά το κιλό προς το τέλος. Οι σφαγμένες πουλήθηκαν 6,50 έως 7 ευρώ, ενώ οι ζωντανές ένα ευρώ κάτω. Η αρχική τιμή ήταν 5 ευρώ»