Ανάσα για τους κτηνοτρόφους το σβήσιμο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Ελαφρύτερα φέτος τα εκκαθαριστικά για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου

Μειώσεις φόρου που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 70% σε σχέση με πέρυσι έφεραν για τους περισσότερους κτηνοτρόφους τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, δίνοντας μια ευπρόσδεκτη «ανάσα» σε μία, κατά τα άλλα, πολύ δύσκολη συγκυρία για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι ελαφρύνσεις έρχονται ως συνέπεια όχι μόνο των μειώσεων στους συντελεστές του βασικού φόρου αλλά, κυρίως, λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια επιβάρυνε με σημαντικά ποσά τους παραγωγούς.

Όπως είναι γνωστό και είχε αναδείξει σε σχετικά ρεπορτάζ η «ΥΧ», τα αγροκτηνοτροφικά κτίσματα απαλλάσσονταν μεν από τον βασικό ΕΝΦΙΑ, όμως η αντικειμενική τους αξία λαμβανόταν υπόψη κανονικά για το όριο του συμπληρωματικού φόρου, το οποίο μέχρι πέρυσι βρισκόταν στα 250.000 ευρώ.

Συχνά, μάλιστα, οι υψηλές τιμές εκκίνησης του ελάχιστου κόστους οικοδομής αρκούσαν από μόνες τους για να εκτοξεύσουν την αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων ακόμα και πάνω από τα 250.000 ευρώ, δίχως τη… συνδρομή τυχόν αστικών ακινήτων που είχε στην κατοχή του ο φορολογούμενος.

Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονταν κυρίως στην αγελαδοτροφία, στην πτηνοτροφία και στη χοιροτροφία, δραστηριότητες δηλαδή που από τη φύση τους, αλλά και για λόγους βιωσιμότητας «απαιτούν» στεγασμένους χώρους με μεγάλο εμβαδό.

Ωστόσο, δυσβάσταχτες και, οπωσδήποτε, δυσανάλογες για τις οικονομικές τους δυνατότητες επιβαρύνσεις προέκυπταν και για αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι πιάνονταν στη μέγγενη του συμπληρωματικού φόρου λόγω των ποιμνιοστασίων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του εν λόγω φόρου για τα φυσικά πρόσωπα είχε ως συνέπεια ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ να είναι αισθητά μικρότερος για τη συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτρόφων.

Οι εξαιρέσεις –και εφόσον φυσικά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου– αφορούσαν κατά κανόνα μη παραγωγικά ακίνητα σε περιοχές στις οποίες σημειώθηκε αύξηση στις τιμές ζώνης ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Άτυχοι όσοι έχουν εταιρείες

Στους «χαμένους» θα μπορούσε να πει κανείς ότι εντάσσονται και όσοι κτηνοτρόφοι έχουν συστήσει εταιρείες (π.χ. ΟΕ) μέσω των οποίων διαχειρίζονται/λειτουργούν τις μονάδες τους, καθώς για τα νομικά πρόσωπα –και παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί– ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε.

Αυτό είχε ως συνέπεια είτε να μη δουν κάποια διαφορά στο εκκαθαριστικό τους είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, να διαπιστώσουν και αυξήσεις, ιδίως σε περιοχές όπου ανέβηκε η τιμή ζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το φετινό λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ, ο φόρος πλέον υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά ενώ, εφόσον η αξία του ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, ενεργοποιείται μια νέα κλίμακα για τη φορολόγησή του με συντελεστές από 0,20% έως 1%.

Σε περίπτωση, δε, που η συνολική περιουσία του φορολογούμενου ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, προκύπτει μια ακόμα προσαύξηση του συνολικού φόρου με συντελεστές από 5% έως 20%.

Παραδείγματα

✱ Αιγοπροβατοτρόφος από την Αργολίδα με μονάδα 4.000 τ.μ. «είδε» την αξία του σπιτιού (πρώτη κατοικία) και κάποιων οικοπέδων του να εκτοξεύεται από τα συνολικά 85.000 ευρώ (75.000 η οικία και 10.000 ευρώ τα οικόπεδα) πέρυσι στα 180.000 ευρώ φέτος λόγω της ένταξής τους στο αντικειμενικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός φόρος που προκύπτει από το εκκαθαριστικό του μειώθηκε στα 750 ευρώ από 3.000 ευρώ πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος της απομείωσης να αποδίδεται στην «απουσία» του συμπληρωματικού φόρου.

✱ Αντίστοιχα, συνάδελφός του από τον Νομό Ξάνθης κατέβαλε πέρυσι κύριο φόρο 454 ευρώ για όλα τα ακίνητά του, εκ των οποίων τα 81 ευρώ από χωράφια που είχε στην κατοχή του και συμπληρωματικό φόρο 236 ευρώ. Φέτος, ο κύριος φόρος ανήλθε σε 450 ευρώ, ενώ στο εκκαθαριστικό του δεν υπάρχει συμπληρωματικός, με αποτέλεσμα να γλυτώνει 240 ευρώ.

✱ Αγελαδοτρόφος από τον Νομό Βοιωτίας, με πάνω από 1.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και στεγασμένη μονάδα εμβαδού άνω των 12.000 τ.μ., πλήρωσε πέρυσι συνολικό ΕΝΦΙΑ 6.300 ευρώ. Φέτος, το εκκαθαριστικό του δεν ξεπέρασε τα 2.100 ευρώ. Αντίθετα, συνάδελφός του από τη Βόρεια Ελλάδα με αντίστοιχου μεγέθους μονάδα, την οποία ωστόσο λειτουργεί με ΟΕ, δεν είδε διαφορά στο εκκαθαριστικό του.

Έως 31/5 η πρώτη δόση

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες είναι μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ στα 2,65 δισ. ευρώ και οκτώ στους δέκα θα πληρώσουν φέτος λιγότερα, με κύριους ωφελημένους τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 577 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 94 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, για τους μισούς από τους περίπου 375.000 φορολογούμενους (6% του συνόλου) που θα καταβάλουν αυξημένο φόρο, η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί φέτος σε δέκα δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ, ενώ, για όσους το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα η οφειλή να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθεί σε έως 24 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει επιβάρυνση με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 6%.

Μέχρι 29/7 διορθώσεις στο E9

Όσοι κρίνουν ότι έλαβαν εκκαθαριστικά με φόρο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τσεκάρουν τη δήλωση E9 και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, να υποβάλουν τροποποιητική, ώστε να δηλώσουν σωστά τα ακίνητά τους.

Εφόσον από την τροποποιητική προκύπτει αύξηση του φόρου ή μείωση έως 300 ευρώ, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος καλείται από την ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια) προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει η νέα εκκαθάριση.

Δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης E9 υπάρχει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 και γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxisnet (www.aade.gr).

Τα συνηθέστερα λάθη των φορολογουμένων από τα οποία προκύπτει υπέρογκος φόρος αφορούν ποσοστά συνιδιοκτησίας, ορόφους, εμπράγματα δικαιώματα, βοηθητικούς χώρους, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου ή με κτίσμα, ημιτελή κενά κτίσματα, επαγγελματικούς χώρους και απόσταση από τη θάλασσα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 20 Μαΐου 2022