Ανάσα για την πτηνοτροφία η διόρθωση στις ζωοτροφές

Μείωση έως 15% στις τιμές βλέπει για φέτος η Rabobank

Πολύτιμη ανάσα για τον πτηνοτροφικό κλάδο συνιστά η αποκλιμάκωση που παρατηρείται εσχάτως στις τιμές των ζωοτροφών, έστω κι αν απέχουμε ακόμα αρκετά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατο report της Rabobank, αυτή η τάση «εξορθολογισμού» αναμένεται να διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το βασικό σενάριο θέλει τις τιμές των ζωοτροφών σε παγκόσμιο επίπεδο να κλείνουν το 2023 με μείωση 10%-15% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022, ακολουθώντας τη μείωση των τιμών των σιτηρών.

Η εκτίμηση βασίζεται στις προβλέψεις για σοδειές-ρεκόρ σε καλαμπόκι και σόγια στη Βραζιλία, στις ευοίωνες προοπτικές και για τα δύο αυτά προϊόντα στις ΗΠΑ και στις μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού που αναμένονται στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν και οι ζωοτροφές θα παραμείνουν και φέτος ακριβές, τουλάχιστον θα απομακρυνθούν από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. «Η μετάβαση από υψηλά σε χαμηλότερα κόστη ζωοτροφών συνήθως σηματοδοτεί μια καλή περίοδο για τον κλάδο, με τα περιθώρια κερδοφορίας να αυξάνονται», σχολιάζουν οι αναλυτές της Rabobank. Πολύ περισσότερο όταν η μετάβαση αυτή συμπίπτει χρονικά με σχετικά περιορισμένη προσφορά, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα σε Ευρώπη, Μεξικό, Ρωσία, Φιλιππίνες και Μαλαισία κι ενώ το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης δείχνει τάσεις εξισορρόπησης και σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη.

Υπέρ της ανταγωνιστικότητας του πτηνοτροφικού κλάδου λειτουργούν επίσης και οι αυξημένες τιμές των άλλων ζωικών πρωτεϊνών και δη του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος.

H αύξηση των εισαγωγών ωφέλησε τη Βραζιλία

Σύμφωνα πάντα με τη Rabobank, η εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 3,5 εκατ. τόνοι, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών, αφού όλο και περισσότερες χώρες επιδίωξαν (και συνεχίζουν να επιδιώκουν) με αυτόν τον τρόπο να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η Βραζιλία επωφελήθηκε από την κατάσταση αυτήν, αυξάνοντας τις εξαγωγές της και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στο δεύτερο μισό του 2023, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με τη Rabobank, η εμπορική κινητικότητα θα παραμείνει στο «κόκκινο».

Αστάθμητος παράγοντας η γρίπη των πτηνών

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κλάδος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της γρίπης των πτηνών (HPAI). Στους πρώτους μήνες του 2023 καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα σε άγρια ζώα στη Βραζιλία και ενδεχόμενη επέκταση των προσβολών στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι εισαγωγείς που συνεργάζονται με τη χώρα έχουν ήδη αρχίσει να χτίζουν αποθέματα για «παν ενδεχόμενο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που μεταφέρει η Rabobank, κρούσματα γρίπης των πτηνών αναμένεται να εντοπιστούν τους χειμερινούς μήνες στην Ανατολική Λατινική Αμερική, στη Βορειοδυτική Ασία και στη Νότια Αφρική, ενώ όσο οδεύουμε προς το τέλος του χρόνου η απειλή είναι πιθανό να μετατοπιστεί στο βόρειο ημισφαίριο, με την Ευρώπη, τη Β. Αμερική και τη Βορειοανατολική Ασία να βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου.