Αναζητώντας εργατικά χέρια για το βαμβάκι

Αφεντικό και εργάτης σε διπλή βάρδια είναι ο Ροδοπίτης βαμβακοπαραγωγός, Χρήστος Παρασκευούδης, γιατί δεν βρίσκει χειριστή αγροτικών μηχανημάτων για ψεκασμό και σκάλισμα. «Αναζητώ άτομο να οδηγεί ένα μικρό τρακτέρ με ψεκαστικό, καθώς και για το σκαλιστήρι που καλλιεργούμε το έδαφος ανάμεσα στις γραμμές του βαμβακιού».

Όπως εξηγεί, πρόσφερε για επτάμηνο 7.000 ευρώ με ένσημα, συν την απόλυση του εργαζομένου, χωρίς όμως ανταπόκριση. «Με το εργόσημο, το μεροκάματο είναι στα 25 ευρώ για οκτάωρο και για 10 ώρες είναι 50 ευρώ». Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι πολλοί προτιμούν να μένουν με τους γονείς τους που παίρνουν αγροτικές συντάξεις, να μην αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και να καλλιεργούν τα οικογενειακά χωράφια με λίγες ώρες εργασίας.

«Τον τελευταίο μήνα δουλεύω από 15 έως 18 ώρες ημερησίως. Η μόνη λύση είναι να μειώσω τα στρέμματα και να βάλω περισσότερα σιτηρά τόσα, ώστε να μπορώ να τα καλλιεργήσω μόνος μου. Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Προτιμούν να πάρουν 3 ευρώ την ώρα ως σερβιτόροι και δεν θέλουν τη δική μας δουλειά που είναι σχετικά εύκολη», διαπιστώνει.