Ανδρέας Καραγιώργης: Από την Αθήνα στα Ψαρά και από το Δημόσιο στη μελισσοκομία

Ο 34χρονος βγάζει εκτός νησιού τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Η δουλειά του δημόσιου υπαλλήλου τον οδήγησε στον τόπο καταγωγής του, τα Ψαρά, όμως η μελισσοκομία ήταν αυτή που τον κράτησε στο νησί. Ο Ανδρέας Καραγιώργης πήρε την απόφαση να αφήσει τη μόνιμη δουλειά του στο Δημόσιο, για να αφιερωθεί στη μόνιμη αγάπη του για τη μέλισσα.

Και η απόφαση αυτή φαίνεται πως τον δικαίωσε, καθώς ο ίδιος έδωσε ζωή στο παλιό μελισσοκομείο του παππού του, δημιουργώντας τοπικά προϊόντα με βάση το μέλι, με σκοπό να τα συστήσει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πετιμέζι από το μέλι και η μελοκουρκούτα είναι δύο παραδοσιακά προϊόντα των Ψαρών, τα οποία ο ίδιος πήρε την απόφαση να τα «βγάλει» εκτός νησιού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν πρεσβευτές του τόπου.

«Ασχολούμαι με τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά από το 2012 και επαγγελματικά από το 2015», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας, ο οποίος επέστρεψε στο νησί των Ψαρών το 2010.

«Η επιστροφή μου στα Ψαρά έγινε λόγω δουλειάς. Έχω σπουδάσει οικονομικά και μέσα στην περίοδο της κρίσης βρήκα δουλειά στο αντικείμενό μου στο Δημόσιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέστρεψα στο νησί από το οποίο κατάγομαι. Ξεκίνησα την ενασχόληση με τη μελισσοκομία για χόμπι, καθώς το νησί έχει μελισσοκομική παράδοση βγάζοντας εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, ενώ και οι παππούδες μου ασχολούνταν με αυτήν, αν και την είχαν αφήσει πολλά χρόνια πριν ξεκινήσω εγώ».

Κίνητρο η αυξημένη ζήτηση

Το χόμπι έγινε επάγγελμα όταν ο Ανδρέας διαπίστωσε τις προοπτικές του μελιού που παρήγαγε και για τον λόγο αυτόν η απόφασή του να αφήσει μία μόνιμη δουλειά ήταν ένα ρίσκο εκ του ασφαλούς. Όπως εξηγεί, «όταν είδα ότι το προϊόν που παράγεται είναι πολύ καλό και ξεκίνησε να έχει ζήτηση άρχισα να το κάνω συμπληρωματικά με το κύριο εισόδημά μου και κάποια στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με τη μελισσοκομία.

Επομένως, παραιτήθηκα από το Δημόσιο, αύξησα τα μελίσσια μου και δημιούργησα μία εγκατάσταση για την εξαγωγή του μελιού. Αυτήν τη στιγμή, έχω ξεκινήσει την οικοτεχνία για την αξιοποίηση του μελιού και τη δημιουργία διαφορετικών προϊόντων». Ο 34χρονος μελισσοκόμος χρησιμοποίησε το μελισσοκήπι του παππού του, όπως ονομάζεται στα Ψαρά το μελισσοκομείο, διατηρώντας το ίδιο όνομα και για την επωνυμία των προϊόντων του, «Μελισσοκήπι Καραγιώργη».

Πετιμέζι από μέλι και μελοκουρκούτα

Η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και στον επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του έδωσε την ώθηση, την καθοδήγηση και την κατάρτιση που χρειαζόταν για να περάσει στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης της μελισσοκομικής του επιχείρησης, δημιουργώντας σε μεγαλύτερη κλίμακα τα προϊόντα του.

«Εκτός από το θυμαρίσιο μέλι που παράγω κάνοντας στατική μελισσοκομία στο νησί, παράγω πρόπολη και κάνω βάμμα πρόπολης, καθώς και κεραλοιφές από το κερί. Εκτός, όμως, από αυτά, φτιάχνω πετιμέζι από μέλι και μελοκουρκούτα, δύο παραδοσιακά προϊόντα του νησιού που δημιουργούνται από τα υποπροϊόντα από τον τρύγο του μελιού. Στην ουσία, το κερί από το άνοιγμα των κερηθρών περιέχει και αυτό μία ποσότητα μελιού.

Με το πλύσιμο του κεριού, καταλήγουμε σε μία μείξη νερού και μελιού, που με την κατάλληλη επεξεργασία μάς δίνει το πετιμέζι και τη μελοκουρκούτα, ένα γλυκάκι που οπτικά μοιάζει με τη μουσταλευριά χωρίς όμως να έχει καμία σχέση με τη γεύση της. Αποτελείται από μέλι, αλεύρι και νερό, το οποίο σε δεύτερη επεξεργασία αποξηραίνεται στον ήλιο και δίνει μία αποξηραμένη μορφή που καταναλώνεται ως σνακ. Τα δύο αυτά προϊόντα τα φτιάχνουν στα Ψαρά για καθαρά οικιακή χρήση», εξηγεί ο Ανδρέας.

Ο ίδιος ξεκίνησε να φτιάχνει αυτά τα προϊόντα για το δικό του μεράκι, όπως εξηγεί, καθώς δεν ήξερε τι να κάνει με τα απολεπίσματα της κερήθρας, όπως λέγοντα τα υπολείμματα κεριού. «Αποφάσισα να τα φτιάξω για να τα δοκιμάσω και ως αποτέλεσμα κατέληξα σε δύο πολύ νόστιμα προϊόντα. Κάποια στιγμή, σε μία από τις εκθέσεις που συμμετείχα ξεκίνησα να τα παρουσιάζω στον κόσμο για να δω την ανταπόκριση, η οποία με εξέπληξε ευχάριστα, καθώς οι άνθρωποι που τα δοκίμαζαν τη μία χρονιά ερχόντουσαν και την επόμενη για να τα αγοράσουν. Έτσι, λοιπόν, και με τη διαδικασία της οικοτεχνίας, τώρα πια θα βγουν στην αγορά στις αρχές του 2022».

Προώθηση προϊόντων

Με την αγορά των Ψαρών να είναι πολύ περιορισμένη, καθώς το νησί κατοικείται από περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, ο Ανδρέας βρίσκει διέξοδο για τα προϊόντα του στην Αθήνα μέσω του δικτύου καταστημάτων που έχει δημιουργήσει. «Υπάρχουν πάνω από 25 μελισσοκόμοι στο νησί, οπότε η αγορά εδώ είναι υπερβολικά μικρή, γι’ αυτό και προωθώ τα προϊόντα μου στην Αθήνα σε καταστήματα ντελικατέσσεν, αλλά και μέσω ίντερνετ», εξηγεί ο νεαρός μελισσοκόμος.

Όσον αφορά τη ζωή στα Ψαρά για έναν νέο άνθρωπο, ο ίδιος εξηγεί ότι «ερχόμενος στα Ψαρά, ήμουν διστακτικός για το τι θα συναντήσω. Διαπίστωσα, όμως, ότι έχει μία πολύ καλή ποιότητα ζωής σε πολλά θέματα, ενώ τα ταξίδια μου στην Αθήνα για την προώθηση των προϊόντων δεν με έχουν αφήσει να ξεχάσω τους ρυθμούς ζωής της πρωτεύουσας.

Επισκέψιμο μελισσοκομείο

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022, σκοπός του Ανδρέα είναι να καταστήσει το μελισσοκομείο του επισκέψιμο, με αφορμή την επιθυμία των πελατών του να δουν τη δουλειά του από κοντά. Επίσης, σκοπεύει να αξιοποιήσει τις αμυγδαλιές που διαθέτει στο νησί για τη δημιουργία ενός ακόμη παραδοσιακού προϊόντος, το γλυκό του κουταλιού πικραμύγδαλο.