Οι μεμονωμένες ζημιές δεν επηρεάζουν τις τιμές παραγωγού

γράφει ο Ανδρέας Τσουκαλάς

Ξεκινήσαμε με ζημιές στις καλλιέργειες μας από τις 13 Δεκεμβρίου του 2016, τις προηγούμενες ημέρες δοκιμαστήκαμε από τα χιόνια και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στην Ηλεία σημειώθηκε μια σφοδρή χαλαζόπτωση. Τόσο χαλάζι πραγματικά δεν θυμάμαι να έχει ξαναπέσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές στα εσπεριδοειδή, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα δέντρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ύψος της ζημιάς θα φανεί το επόμενο διάστημα και αφού βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, μια και από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα βρέχει συνεχώς. Στην περιοχή μας (το Τραγανό Ηλείας), παράγουμε 20.000 τόνους πορτοκάλια, αλλά, προς Θεού, δεν αφήνω να εννοηθεί ότι έχουμε υποστεί ζημιά στο σύνολο της παραγωγής μας, αφού έχει συγκομιστεί μεγάλο μέρος της. Ωστόσο, υπάρχουν και ποικιλίες όπως τα Lane Late, που η παραγωγή τους ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου.

Μέχρι και πριν από τη χαλαζόπτωση, η τιμή παραγωγού ήταν στα 20 – 21 λεπτά το κιλό (για την ποικιλία Ναβαλίνα). Τώρα έχουμε σταματήσει τη συγκομιδή. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση και δεν πιστεύω ότι ζημιά σε περιοχή της χώρας μπορεί να επηρεάσει συνολικά τις τιμές.