Ανεβαίνουν οι τιμές στο καλαμπόκι, αλλά δεν αντισταθμίζουν τα κόστη

των Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Ολοκληρώνεται στις νοτιότερες περιοχές της χώρας η συλλογή του καλαμποκιού και, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις και οι πρώτες εκτιμήσεις, η χρονιά είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αποθηκεύσουν το προϊόν τους.

Διαφορετική όμως είναι η εικόνα που παρατηρείται στις κεντρικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου ο καύσωνας χτύπησε τα φυτά κατά την επίμαχη περίοδο του σχηματισμού του σπάδικα και τη διαδικασία της γονιμοποίησης των φυτών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση.

Από τα 20 στα 26 λεπτά η τιμή

Στη Δυτική Ελλάδα, οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τις καλές τιμές, οι οποίες ωστόσο δεν τους προσφέρουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, Δημήτρης Σπηλιόπουλος, ο παραγωγός παραδίδει το προϊόν του με 26 λεπτά το κιλό, η οποία θεωρείται πολύ καλή τιμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι ήταν στα 20 λεπτά το κιλό.

«Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η αύξηση στα λιπάσματα και γενικά στο κόστος της καλλιέργειας είναι πολύ υψηλή και επηρεάζει οικονομικά τους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος. Κάνοντας έναν απολογισμό στο κλείσιμο του θερισμού, τόνισε πως σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή χρονιά από άποψη ποιότητας του καλαμποκιού και από πλευράς αποδόσεων.

«Κατά μέσο όρο, η καλλιέργεια απέδωσε 1.300 κιλά το στρέμμα, ενώ σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν οι εκτάσεις κατά περίπου 8% με 10%, λόγω της καλής πορείας της καλλιέργειας την περασμένη χρονιά, αλλά και της αυξημένης ζήτησης», ανέφερε ο γεωπόνος της ΕΑΣ Λεχαινών, τονίζοντας ωστόσο και κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια χωράφια με το φουζάριο που επηρέασε το στέλεχος του καλαμποκιού και μαζί το 10% της συνολικής παραγωγής του Νομού Ηλείας.

Περιμένουν το «μπάσιμο» Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Στο 80% περίπου της παραγωγής βρίσκεται το μάζεμα του καλαμποκιού στην Αιτωλοακαρνανία, με την τιμή να κυμαίνεται στα 25 με 26 λεπτά το κιλό, όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου. Ωστόσο, αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με τις τιμές στο τέλος του μήνα, όταν η Ρουμανία, που παράγει 13.000 τόνους καλαμποκιού, αλλά και η Βουλγαρία, με 5.000 τόνους, θα ρίξουν το προϊόν στην αγορά.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ», κατά μέσο όρο η απόδοση της καλλιέργειας είναι στα 1.400 κιλά το στρέμμα και παρά το γεγονός του παρατεταμένου καύσωνα που επηρέασε τη γονιμοποίηση, η αλλαγή ποικιλίας στην οποία προχώρησαν οι παραγωγοί δεν επηρέασε τελικά τον όγκο παραγωγής.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το καλαμπόκι από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί άλλωστε στην περιοχή, εξαιτίας της αύξησης του ενδιαφέροντος», κατέληξε ο κ. Καλαμπόκας.

Περίπου 200-300 κιλά κάτω οι αποδόσεις

Στην Κεντρική Ελλάδα, δυστυχώς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως μας ενημερώνει ο Ντίνος Πόρρος, παραγωγός καλαμποκιού από την Ελάτεια Λοκρίδας, οι στρεμματικές αποδόσεις έπεσαν κατά 200 με 300 κιλά το στρέμμα, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή «και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην πλάστιγγα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Πόρρος είπε ότι η άνοδος θα καλύψει μέρος των απωλειών, αλλά θα μετακυλιστεί στους κτηνοτρόφους, που θα αντιμετωπίσουν σημαντικότερα προβλήματα κατά τη χειμερινή περίοδο, που θα έχουν και αυξημένες απαιτήσεις τα ζώα. «Οι ποσότητες που αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι τώρα είναι μικρές, λόγω έλλειψης κεφαλαίων και ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών αποθηκεύει το καλαμπόκι και τις μεγαλύτερες ποσότητες τις αγοράζουν εταιρείες ζωοτροφών».

Κλείνοντας απολογιστικά για τη μέχρι τώρα πορεία της φετινής σεζόν, ο κ. Πόρρος είπε ότι το «κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων αρδεύσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπως επίσης και η άνοδος των εφοδίων και της ενέργειας, έρχεται να ισοσκελίσει το εισόδημά μας από αυτή την καλλιέργεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Αλέκου Κόκκινου, παραγωγού από το Δομοκό, ο οποίος έκανε λόγο για μειωμένη στρεμματική απόδοση κατά 300 κιλά λόγω του καύσωνα. Στην ερώτησή μας για τις τρεις επιλογές που είχε ένας παραγωγός του Δομοκού, δηλαδή να επιλέξει καλαμπόκι με προορισμό το βιοαέριο με συμβολαιακή σχέση, το ενσίρωμα ή το ξηρό καλαμπόκι, ο κ. Κόκκινος επέλεξε το ενσίρωμα.

«Αν είχα τη δυνατότητα από την άνοιξη να επιλέξω καλλιέργεια, θα επέλεγα το ενσίρωμα, διότι η συλλογή έγινε κατά δύο μήνες νωρίτερα από αυτήν του ξηρού καλαμποκιού. Αν λάβουμε υπόψη τις περισσότερες καλλιεργητικές φροντίδες που είχαν μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής, αλλά και τα αγριογούρουνα που έκαναν σημαντικές καταστροφές, θα το σκεφτόμουνα αν θα το άφηνα για ξηρό», καταλήγει ο κ. Κόκκινος.