Ανεβασμένα και την επόμενη χρονιά βλέπει η Rabobank τα αγροτικά εμπορεύματα

Η χρονιά που ολοκληρώνεται θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, με θετικό πρόσημο για τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και το 2021 που παίρνει τη σκυτάλη αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στις τιμές των περισσότερων προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Rabobank, τα «απόνερα» της πανδημίας και δη η τάση αρκετών κρατών να στοκάρουν βασικά είδη διατροφής, σε συνδυασμό με την επίπτωση που αναμένεται να έχουν στις σοδειές καιρικά φαινόμενα όπως η La Nina, προοικονομούν έναν νέο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον κύκλο αυτόν φαίνεται ότι θα έχουν και πάλι το σιτάρι, η σόγια και το καλαμπόκι, για τα οποία η ζήτηση ήδη είναι και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Αντίθετα, για προϊόντα όπως το βαμβάκι, τη ζάχαρη και τον καφέ, η κατανάλωση των οποίων υποχώρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι επόμενοι μήνες δεν διαφαίνονται εξίσου ευοίωνοι.

Ανάσα, μετά από χρόνια, για τους αγρότες

«Το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά, ωστόσο η παγκόσμια αγροδιατροφική αλυσίδα ανταποκρίθηκε καλά, διασφαλίζοντας ότι η παγκόσμια προσφορά τροφής παρέμεινε ανεπηρέαστη, παρά την αποθεματοποίηση, στην οποία “κατέφυγαν” τόσο οι καταναλωτές, όσο και τα κράτη», σχολιάζει στις προβλέψεις της Rabobank για την επόμενη χρονιά ο επικεφαλής αναλυτής Αγροτικών Εμπορευμάτων της τράπεζας, Stefan Vogel. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι συνθήκες σήμερα δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να ανασάνουν, ύστερα από πολλά χρόνια… πεισματικά χαμηλών τιμών».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σιτάρι, εξηγεί, οι τιμές αναρριχήθηκαν φέτος σε υψηλά εξαετίας και, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020/2021, αυτό πιθανότατα θα αντισταθμιστεί από την αυξημένη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η La Nina θα συνεχίσει να «απειλεί» την ανάπτυξη των σοδειών σε αρκετές χώρες-παραγωγούς.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά που φεύγει για τη σόγια: Έχοντας πίσω της δύο σεζόν υπερπροσφοράς και σαφώς επηρεασμένη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ξεκίνησε το 2020 δεχόμενη τη μεγαλύτερη πίεση από όλα τα αγροτικά εμπορεύματα.

Όμως, το πρόγραμμα εισαγωγών που έτρεξε το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να «ανοικοδομήσει» το ζωικό του κεφάλαιο, άλλαξε άρδην το σκηνικό, οδηγώντας τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Η ανοδική αυτή τάση, σύμφωνα με τη Rabobank, θα συνεχιστεί και το 2021, με οδηγό ξανά την αυξημένη κινεζική ζήτηση.

Ρυθμιστής οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Η τράπεζα, πάντως, εκτιμά ότι το δολάριο θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, ενώ προσθέτει και έναν… αστερίσκο για τις αμερικανοσινικές σχέσεις: «Τα προηγούμενα χρόνια, η ρευστή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και τις Κίνας προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων.

Μετά από μια περίοδο συζητήσεων για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πόσο στιβαρή θα είναι η σχέση αυτή υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και πώς αυτό θα επηρεάσει προϊόντα όπως η σόγια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Vogel.