Ανεβασµένες έως 15% φέτος οι εµπορικές τιµές στο ακτινίδιο, ανοίγουν ευκαιρίες σε τρίτες χώρες

Με υψηλότερες τιμές από πέρσι και προοπτικές για παρουσία σε νέες αγορές εκτός της ΕΕ εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, με την παραγωγή να χαρακτηρίζεται ποιοτικά στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Εκπρόσωποι συνεταιρισμών και έμποροι κάνουν λόγο για μια χρονιά με πολύ καλές προδιαγραφές, αλλά εφιστούν την προσοχή στην ορθή διαχείριση των ευκαιριών που διανοίγονται για το προϊόν. Όπως λέει στην «ΥΧ» η διευθύντρια πωλήσεων της Ζευς, Χριστίνα Μανώση, η σεζόν για την ομάδα παραγωγών έχει ξεκινήσει αρκετά δυναμικά με περισσότερο ενδιαφέρον σε τρίτες χώρες και λιγότερο στις ευρωπαϊκές αγορές από τις οποίες φαίνεται πιο «ήσυχη» ζήτηση.

Η ίδια αποδίδει τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αγοράς στην πανδημία, γιατί, όπως εξηγεί, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών πλέον έχει μειωθεί.

Σημειώνει, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα δεν προκαλούν προβληματισμό. «Από την άλλη, βλέπουμε μια ιδιαίτερη δυναμική σε τρίτες χώρες, ιδιαίτερα σε ασιατικές και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ιταλία έχει μειωμένη παραγωγή και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς της το έχει πάρει η Ελλάδα», εξηγεί.

Ντεμπούτο στη Ν. Κορέα για τη Ζευς

Η Ζευς φέτος έχει ανοίξει νέες αγορές, όπως η Αργεντινή, ενώ μια ανερχόμενη και απαιτητική αγορά βλέπει στη Ν. Κορέα, όπου φέτος θα κάνει το ντεμπούτο της. Οι τιμές, σύμφωνα με την κα Μανώση, διαμορφώνονται στο 10%-15% υψηλότερα από πέρσι, τροχιοδεικτικές της τιμής που θα πληρωθούν οι παραγωγοί στην εκκαθάριση, εφόσον διατηρηθεί η πορεία αυτή όλη τη χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Γεωργαντάς, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ στην Πιερία, κάνει λόγο για μια καλή χρονιά για παραγωγούς και εμπόρους, επιβεβαιώνοντας τα ίδια ποσοστά αύξησης τιμών σε σχέση με πέρσι, με τιμές παραγωγού στα 60-70 λεπτά το κιλό.

Η ζήτηση είναι σαφώς ισχυρή, τονίζει, συμπληρώνοντας ότι η εποχή πριν από τα Χριστούγεννα είναι πιο υποτονική. «Από Χριστούγεννα και μετά ζωηρεύουν οι εξαγωγικές ροές. Αυτήν τη στιγμή, επειδή υπάρχει προσφορά, είναι αρκετοί ακόμη αυτοί που πουλάνε γιατί θέλουν να “διώξουν” ποσότητες, δεν έχουν τη δυνατότητα συντήρησης ή φοβούνται τη συμπεριφορά της σοδειάς στη συντήρηση. Πιστεύω ότι στην πορεία οι τιμές εμπορίας θα είναι ακόμη καλύτερες.

Ήδη, πολλά ψυγεία έχουν μείνει άδεια και έχουν φύγει και μεγάλες ποσότητες προς την Ιταλία, κατά 22,6% παραπάνω από πέρσι, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία», σημειώνει. Συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής, αναφέρει ότι ο μέσος όρος κινείται στα 110 γραμμάρια στην περιοχή του παλαιού Δήμου Δίου και 95-100 γραμμάρια στον κάμπο της Κατερίνης, ενώ οι νέες φυτεύσεις φτάνουν στα περσινά επίπεδα.

Ικανοποιημένοι από τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής είναι και οι παραγωγοί, μέλη και συνεργάτες του ΑΣΕΑ Άρτας, παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Άγγελο Ξυλογιάννη. Η εμπορία, σύμφωνα με τον ίδιο, κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς αυτή την περίοδο, ωστόσο, ο συνεταιρισμός δεν ανησυχεί, «καθώς έχουμε δυνατότητα συντήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους. Προς το παρόν, η αγορά βρίσκει προϊόν από συνεταιρισμούς ή παραγωγούς που δεν έχουν δυνατότητα να αποθηκεύσουν, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Σύντομα θα αλλάξει το τοπίο».