Ανεβάζουν στροφές τα Σφαγεία Λάρισας

Toν Ιούλιο του 2020, η Υιοί Γαλίκα ΑΕ, ιδιοκτησίας Γιάννη και Μιχάλη Γαλίκα, προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Σφαγεία Λάρισας ΑΕ, μια συμφωνία που ήρθε ως επιστέγασμα της πολυετούς (από το 2003) συνεργασίας των δύο πλευρών και, παράλληλα, σηματοδότησε μια νέα εποχή για μια από τις σημαντικότερες δομές της εγχώριας κρεατοπαραγωγής.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, ο επικεφαλής της βεροιώτικης εταιρείας, Γιάννης Γαλίκας, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση (τέταρτη γενιά στο εμπόριο κρέατος), αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος για την απόφασή του και προαναγγέλλει νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

«Τα Σφαγεία Λάρισας είναι μια μονάδα που διαθέτει τόσο το κρίσιμο μέγεθος για τα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς, όσο και την προνομιακή τοποθέτηση σε κομβικό σημείο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, βρίσκεται σε μια περιοχή που φημίζεται για τα ποιοτικά της κρέατα, τα οποία, με αιχμή του δόρατος το Σφαγείο Λάρισας, εξάγονται σε όλη την Ευρώπη», σχολιάζει στην «ΥΧ».

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Υιοί Γαλίκα προχώρησε σε δύο σημαντικές επενδυτικές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, αμφότερες από ίδια κεφάλαια.

«Το πρώτο που κάναμε με το που αναλάβαμε τον έλεγχο της μονάδας ήταν να προσθέσουμε καινούργια ψυγεία, χωρητικότητας 100 τόνων, αλλά και εγκαταστάσεις πρόψυξης, ώστε τα κρέατα να έχουν μεγαλύτερη συντηρισιμότητα», σημειώνει ο κ. Γαλίκας.

Η δεύτερη επένδυση αφορούσε τη δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων, δυναμικότητας 15.000 ζώων, σε παρακείμενο του σφαγείου χώρο, για την εκτροφή αμνοεριφίων κατά τους μήνες που δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση -δεδομένου ότι η εν λόγω αγορά κινείται, ως γνωστόν, από τις εορταστικές περιόδους.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της καθετοποίησης της εταιρείας και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, για την οποία είχε εξαρχής κάνει λόγο ο επιχειρηματίας. «Παράλληλα, επενδύσαμε και σε καινούργια μεταφορικά μέσα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς των ζώντων ζώων με ασφάλεια», συμπληρώνει ο ίδιος.

Νέες πιστοποιήσεις

Πέρα από τις επενδύσεις σε υποδομές, έγιναν πολλά και στο κομμάτι των πιστοποιήσεων, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα τoυ BRC το οποίο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαλίκας, «ζητάνε πλέον όλα τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ και έχει ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές». Παράλληλα, εξασφαλίστηκε και πιστοποίηση Halal, κάτι που ανοίγει το δρόμο για τις αγορές των μουσουλμανικών χωρών ή χωρών με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Οι εξαγωγές είναι ένας τομέας που ο κ. Γαλίκας εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Ένα πρώτο δείγμα γραφής έδωσε η φετινή εορταστική σεζόν: «Διακινήσαμε περί τα 60.000 αμνοερίφια, δουλέψαμε με μεγάλα σούπερ μάρκετ της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ εξάγουμε και στην Κύπρο», σημειώνει.

Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά τροφοδότησε πολλές αλυσίδες, με τις οποίες ούτως ή άλλως η Υιοί Γαλίκας έχει μακροχρόνιες συνεργασίες σε όλα τα είδη κρέατος και σε όλες τις μορφές (τυποποιημένο, χύμα και πάγκο).

Στη χοιροτροφία το επόμενο βήμα

Η δυναμικότητα των Σφαγείων Λάρισας ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε 15.000 τόνους ετησίως. Περιλαμβάνει τρεις γραμμές για χοιρινά, βοοειδή και αιγοπρόβατα και απασχολεί περί τα 80 άτομα.

Ο συνομιλητής μας δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση τόσο των μεταφορικών εταιρειών, όσο και των τοπικών παραγωγών. «Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους και καθημερινά βλέπουμε να έρχεται καινούργιος κόσμος, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Από την πλευρά μας, εμείς δεσμευόμαστε να προσφέρουμε καλές τιμές στον κτηνοτρόφο και να πληρώνουμε αυθημερόν, κάτι που άλλωστε είναι και η φιλοσοφία μας», τονίζει ο κ. Γαλίκας και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη μεταποίηση κρέατος, αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό ξέρουμε να κάνουμε καλά».

Σε αυτή την κατεύθυνση, και με δεδομένο ότι η εξαγορά των Σφαγείων Λάρισας σηματοδότησε την είσοδο της εταιρείας του στον χώρο των αμνοεριφίων, το επόμενο βήμα, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ», θα αφορά τη πρωτογενή παραγωγή και, συγκεκριμένα, τη χοιροτροφία. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα επ’ αυτού», καταλήγει ο κ. Γαλίκας.