Άνετα πιάνουν το 1 ευρώ τα λιγοστά μεσοπρώιμα βερίκοκα

Ζωηρό το εμπορικό ενδιαφέρον για όσα ξέφυγαν της κακοκαιρίας

των Aφροδίτης Χρυσοχόου, Γιώργου Αργυρίου

Από τις χειρότερες παραγωγικές χρονιές για την Κεντρική Μακεδονία χαρακτηρίζεται η φετινή για την καλλιέργεια του βερίκοκου. Η παραγωγή είναι μειωμένη τόσο στις πρώιμες ποικιλίες, όσο και στις όψιμες στον κάμπο της Πέλλας, αλλά και στη Χαλκιδική και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, στις χαλαζοπτώσεις, αλλά και στους παγετούς που έπληξαν τις δενδρώδεις καλλιέργειες στις παραπάνω περιοχές.

«Οι πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου είναι όλες χτυπημένες, συνεπώς δεν υπήρχε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για αυτές. Για τις όψιμες και τη συγκομιδή που θα φτάσει έως και τα μέσα του Αυγούστου, ευελπιστούμε να έχουμε ένα σχετικά καλό τονάζ, προκειμένου να μη βγούμε χαμένοι και χάσουμε εισοδήματα. Προς στιγμήν, πάει καλά η αγορά, υπάρχει ζήτηση, όμως καθαρή εικόνα θα έχουμε σε ένα δεκαήμερο περίπου», αναφέρει ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης από το Αρσένι Σκύδρας.

Πάνε για χυμό στη Χαλκιδική

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, επισημαίνει: «Οι καταστροφές ανέρχονται στο 100% της παραγωγής στα βερίκοκα. Από τις καιρικές συνθήκες, τις βροχές και τα τέσσερα χαλάζια, όλα τα φρούτα έχουν καταστραφεί, ενώ ο καιρός οψίμισε την παραγωγή, καθώς κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου είχαμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή, φέτος θα καθυστερήσουμε. Και η ελιά βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, αφού υπάρχει ακαρπία».

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ενδιαφέρον και τις τιμές και οι δύο παραγωγοί είναι αρκετά προβληματισμένοι: «Μηδενικό είναι το εμπορικό ενδιαφέρον για τα βερίκοκα της Χαλκιδικής, οπότε τα στέλνουμε απευθείας για χυμοποίηση με 19 λεπτά το κιλό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλαγκολίδης, ενώ ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι οι τιμές κυμαίνονται από 70-80 λεπτά το κιλό και τα καλά βερίκοκα φτάνουν και στο 1 ευρώ. «Αν κρατηθεί στα 80-90 λεπτά το κιλό για τις επόμενες ποικιλίες, θα είναι καλά, αφού δεν υπάρχει και η αναμενόμενη παραγωγή», καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

Ο καιρός δεν βοήθησε τα πρώιμα στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα, εν τω μεταξύ, μειωμένη σε ένα ποσοστό 30% ήταν η παραγωγή υπερπρώιμου και πρώιμου βερίκοκου, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν τη σωστή ανάπτυξή τους. Ο πρόεδρος των γεωπόνων και παραγωγός Δημήτρης Κοδέλας σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «αυτήν τη χρονιά οι πρώιμες και υπερπρώιμες ποικιλίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σειρά παίρνουν τώρα οι ποικιλίες Tom cot, Bora και Τύρβη που περιμένουμε να είναι μειωμένες οι παραγωγές τους. Αυτό δεν έχει ως αιτία τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά έχει να κάνει και με το κόψιμο δέντρων που ακολούθησε τις χαμηλές τιμές που δόθηκαν την περασμένη χρονιά», εξηγεί και προσθέτει: «Οι τιμές για τα βερίκοκα που κόβονται μέχρι τώρα κινούνται στο 1 ευρώ περίπου, ελπίζουμε να μείνουν στα 85-90 λεπτά και τα περσινά 60 λεπτά να μείνουν στο παρελθόν».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσδοκία για διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα σχετίζεται με «τη μείωση της παραγωγής τόσο στην Αργολίδα όσο και συνολικά στην Ελλάδα» και συμπληρώνει ότι στα πρώιμα, όπως το Wonder cot, η τιμή κινήθηκε στο 1,80 – 2 ευρώ. «Γενικά, όμως, υπάρχει προβληματισμός για την απόδοση διάφορων ποικιλιών. Αυτό που χαρακτηρίζει τη χρονιά είναι το μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές», καταλήγει.

Από τον συνεταιρισμό του Αγίου Βασιλείου, ο Μιχάλης Φάκλαρης επισημαίνει ότι στα Μπεμπέκο η μείωση παραγωγής θα φτάσει το 40%, ενώ στα επιτραπέζια εκτιμά ότι η τιμή θα κινηθεί γύρω από το 1 ευρώ. «Η παραγωγή κινήθηκε ανάλογα με τις ποικιλίες. Άλλες έδεσαν καλά κι έφεραν παραγωγή κι άλλες έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, όπως διαμορφώνονται οι τιμές, εάν υπολογίσεις και τις αυξήσεις στα κόστη, μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε οριακά», υπογραμμίζει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023