Αυτό το άρθρο είναι 47 μηνών

Ανηφορικός ο δρόμος για τις συντάξεις ΟΓΑ

02/02/2021
3' διάβασμα
aniforikos-o-dromos-gia-tis-syntaxeis-oga-221384

Υπερβολικά φιλόδοξο έως… ανέφικτο θεωρούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στελέχη του ίδιου του ΕΦΚΑ τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την εκκαθάριση μέσα στο επόμενο τρίμηνο του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων του πρώην ΟΓΑ, με ημερομηνία αίτησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 154.000 εκ των οποίων οι 31.000 αφορούσαν τον ΟΓΑ. Το πλάνο που είχε καταρτίσει ο κ. Βρούτσης, το οποίο παρέλαβε ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και καλείται να «τρέξει» ως επικεφαλής (project manager) της Ομάδας Έργου για την επιτάχυνση των συντάξεων ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, προβλέπει ότι οι εκκρεμότητες κύριας σύνταξης που αφορούν τους αγρότες θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.

Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει άγνωστο, δεδομένου ότι μαγικές λύσεις, όπως άπαντες παραδέχονται, δεν υπάρχουν. Μάλιστα, τα όσα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα γύρω από τα αιτήματα σύνταξης που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα, αλλά και τις συντάξεις αναπηρίας δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Αντί αποκέντρωσης, συγκέντρωση για τις αναπηρικές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ασφάλισης, στο νούμερο των εκκρεμών συντάξεων του πρώην ΟΓΑ περιλαμβάνονται περί τις 10.000 συντάξεις γήρατος, ενώ αρκετά περισσότερες εκτιμάται ότι είναι οι συντάξεις λόγω αναπηρίας.

Εύλογες απορίες, μάλιστα, προκαλεί η πληροφορία ότι, κατόπιν σχετικής οδηγίας από τη διοίκηση, οι συντάξεις λόγω αναπηρίας του πρώην ΟΓΑ συγκεντρώνονται πλέον για επεξεργασία στα γραφεία του ΕΦΚΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις (π.χ. σε περιπτώσεις που απαιτηθούν ενδεχομένως συμπληρωματικά έγγραφα).

Αντίθετα, οι συντάξεις γήρατος έχουν μοιραστεί, όπως είναι γνωστό, στα κατά τόπους υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, όπου κι εκεί όμως οι υπάλληλοι καλούνται να φέρουν εις πέρας πολύ μεγάλο όγκο εργασίας.

Μπλόκαραν οι χειρόγραφες αιτήσεις

Έτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης συντονισμού είναι ότι τους προηγούμενους μήνες η ανάδοχη εταιρεία, που από το 1990 πραγματοποιούσε την εκκαθάριση των συντάξεων του ΙΚΑ και, κατόπιν της σύστασης του ΕΦΚΑ, ανέλαβε να «βγάζει» τις συντάξεις όλων των φορέων, «μπλόκαρε» αιτήσεις αγροτών που είχαν υποβληθεί χειρόγραφα.

Το σκεπτικό ήταν να διαπιστωθεί ποιες από αυτές μπορούν να επεξεργαστούν μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος, ώστε να επισπευσθεί με τον τρόπο αυτόν η έκδοσή τους.

Αυτό, όμως, είχε ως συνέπεια οι περισσότερες από τις αιτήσεις αυτές να μην μπορούν πλέον να «δουλευτούν» από τους υπαλλήλους του e-EΦΚΑ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ανάδοχος και εργαζόμενοι του ασφαλιστικού οργανισμού βρέθηκαν να επεξεργάζονται… ταυτόχρονα την ίδια αίτηση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: