Ανησυχία για τις ανισορροπίες στη γαλλική αγροδιατροφική αλυσίδα

Η γεωργία της χώρας παραμένει σε κρίση

Ανησυχία για τις ανισορροπίες στη γαλλική αγροδιατροφική αλυσίδα

Τον προβληματισμό της για το μικρό μερίδιο αξίας που επιστρέφει το λιανεμπόριο στους παραγωγούς εξέφρασε η πιο ισχυρή οργάνωση αγροτών της Γαλλίας στον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Στεφάν Τραβέρ, στο πλαίσιο την παρουσίας του στην 31η κτηνοτροφική έκθεση SPACE, που διεξήχθη στη Ρεν.

Στην ομιλία του, ο νεοχρησθείς υπουργός υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένοι, ώστε να έχουν ισχυρότερη φωνή απέναντι στους μεταποιητές κρέατος και να εξετάζουν τις καταναλωτικές τάσεις για να βλέπουν πού βρίσκονται οι νέες ευκαιρίες ή η προστιθέμενη αξία και πώς εξελίσσονται οι απαιτήσεις των καταναλωτών. «Δεν είναι το υπουργείο, οι παραγωγοί ή οι μεταποιητές που θα αποφασίσουν για το μέλλον των παραγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά ο καταναλωτής», τόνισε σχετικά. Επίσης, μοιράστηκε το όραμά του για μια ανταγωνιστική γαλλική γεωργία, με συνεργασία μεταξύ κράτους και αγροτικού κλάδου, σκληρή δουλειά και καινοτομία. Σε κανένα σημείο, πάντως, τα λόγια του δεν φάνηκαν να σκιαγραφούν κάποια συγκεκριμένη χάραξη πολιτικής.

«Μιλήσαμε με τον υπουργό, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στη Γαλλία είναι σήμερα εξαιρετικά χαμηλές», δήλωσε στο IEG Policy η κα Christiane Lambert, πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Αγροτών (FNSEA), υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί στη Γαλλία είναι οργισμένοι. Η FNSEA ελπίζει σε βελτίωση του σκηνικού μετά τη διαδικασία γενικευµένης επανεξέτασης του αγροδιατροφικού τομέα, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο από τον πρωθυπουργό Edouard Philippe και πρόκειται να καταλήξει σε μια σειρά αποφάσεων στις 10 Οκτωβρίου, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Σε αυτό το σημείο ελπίζουμε να παρουσιαστούν νέες πολιτικές, ειδικά όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών».

«Στη Γαλλία, έχουμε 400.000 αγρότες, 11.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις και μόνο τέσσερις αλυσίδες λιανικής, με τις οποίες, μάλιστα, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της γαλλικής γεωργίας σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας η Lambert.