Ανησυχία για τη δακοκτονία στην Πελοπόννησο

Ικανοποιημένοι οι φορείς από την πορεία των εσπεριδοειδών

Τον προβληματισμό τους για την πορεία της δακοκτονίας στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέφρασαν σε τηλεσύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι έξι εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ, προκειμένου να καταγραφούν τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία του πρωτογενούς τομέα. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, και ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Νίκωνας Τζινιέρης.

Με μοναδική εξαίρεση την Κορινθία, όπου η δακοκτονία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, παράλληλα, καταγράφεται θετική εξέλιξη στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, σε όλους τους υπόλοιπους νομούς το κοινό μεγάλο πρόβλημα καταγράφηκε στη δακοκτονία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, «σημαντική υστέρηση προκύπτει για το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία, η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις τόσο στην προμήθεια φαρμάκων όσο και στην πρόσληψη προσωπικού λόγω του ΑΣΕΠ». Υπογράμμισε, δε, πως «τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου».

Για δύσκολη χρονιά μίλησε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ Αργολίδας σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος σημείωσε πως η χρονιά θα επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, και από τον καύσωνα. Ωστόσο, και στην Αρκαδία υπάρχει πρόβλημα με τη δακοκτονία, καθώς υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί, αλλά και καθυστέρηση του ΑΣΕΠ για πρόσληψη προσωπικού και, όπως επισημάνθηκε, καταγράφονται προβλήματα στην παραγωγή λόγω του πρόωρου καύσωνα του περασμένου Μαΐου. Υστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία της δακοκτονίας και στη Λακωνία, καθώς υπάρχει καθυστέρηση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού, ενώ δυσμενές κλίμα καταγράφεται στις εξαγωγές ελιών, καθώς παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον.

Θετικός o απολογισμός

Στα θετικά στοιχεία, όπως αναφέρθηκε, είναι η πορεία των εσπεριδοειδών, αφού στην Αργολίδα και στη Λακωνία οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν καλές και η εξαγωγική πορεία κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Στην Αργολίδα, οι εξαγωγές των εσπεριδοειδών έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας 160.000 τόνους προς 35 χώρες, ενώ θετική είναι η εικόνα και στη Λακωνία.

Στα καλά νέα προστίθεται και η Τριφυλία, αφού όπως ανακοινώθηκε φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά για την εξαγωγή αγγουριών, η οποία ανήλθε σε 7.000 τόνους, παρουσιάζοντας 300% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, στο θετικό ισοζύγιο προστίθεται και το βερίκοκο της Αργολίδας, που είχε καλές τιμές, αλλά με παραγωγή που κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Προβληματισμός

Για τη Μεσσηνία έχει προταθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ανανέωσης των δέντρων της συκιάς, ενώ για το φιστίκι διαπιστώνεται αδυναμία προμήθειας πιστοποιημένου σπόρου. Σχετικά με την ορυζοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από καλλιεργητές.