Άνοδο θερμοκρασιών και καλοκαίρι περιμένουν οι παραγωγοί για το πεπόνι

των Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Με αντίπαλο τον καιρό βρίσκονται οι παραγωγοί του πεπονιού της χώρας μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τα φυτά, αλλά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, κάτι που έχει άμεση σχέση και με το πεπόνι. Η Nότια Ελλάδα και η Κρήτη βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής και στις αρχές του Ιουνίου ξεκινά η Θεσσαλία. Μέσα από αυτή την εξέλιξη της παραγωγής, η «ΥΧ» παρουσιάζει την πορεία της καλλιέργειας κατά την τρέχουσα περίοδο.

 

ΗΛΕΙΑ

Αντίπαλος ο καιρός

Τα πρώτα πρώιμα πεπόνια «κόπηκαν» πριν από λίγες ημέρες στον Νομό Ηλείας, σε μικρές ωστόσο ποσότητες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που καθυστερούν την ανάπτυξη των καρπών.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τακτικό, ιδιοκτήτη εταιρείας, παραγωγής, εμπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών της Ηλείας, η εικόνα για το πεπόνι, όπως και το καρπούζι, δεν φαίνεται να είναι καλή, λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν επηρεάζουν μόνο το προϊόν, αλλά και τη ζήτηση στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό. «Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχουμε κόψει τα πρώτα πεπόνια. Η τιμή τους φτάνει το 1,20 ευρώ το κιλό, καθώς πρόκειται για τις πρώτες ποσότητες που, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι ελάχιστες».

 

ΚΡΗΤΗ

Κλείνουν τον κύκλο παραγωγής τα θερμοκηπιακά

Σχεδόν στο τελείωμα βρίσκεται η παραγωγή της Κρήτης, όπου η συλλογή μέσα από τα θερμοκήπια ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου. Η μικροκαρπία ήταν ένα χαρακτηριστικό της παραγωγής που συλλέχθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Βαβαλής, γεωπόνος της Agris στην Ιεράπετρα. «Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 2,5 ευρώ και αυτήν τη στιγμή τα πεπόνια πουλιούνται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Η μέση απόδοση κυμάνθηκε από 5,5 έως 7 τόνους σε καλλιέργειες θερμοκηπίου».

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Χωρίς προβλήματα προχωρά η παραγωγή πεπονιού

Ικανοποίηση επικρατεί στην Τριφυλία, αφού η φετινή χρονιά μέχρι στιγμής δίνει εξαιρετικές αποδόσεις. Η συγκομιδή άρχισε στα τέλη Απριλίου και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου με καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης που δίνουν πεπόνια υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Αν και η παραγωγή στην Τριφυλία είναι μικρή σχετικά έναντι της παραγωγής καρπουζιού, ένα μέρος από τους περίπου 700 τόνους κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά και ένα άλλο, που αντιστοιχεί στο μισό της συνολικής παραγωγής, κατευθύνεται στις αγορές εξωτερικού.