Το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς αβάντα για το μανταρίνι της Χιλής

Μικρότερη εξάρτηση θα έχει πλέον από την αγορά μανταρινιών των ΗΠΑ η Χιλή, μετά το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μακράν τον σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές μανταρινιών της Χιλής, με ποσοστό 96%. Ωστόσο, οι εξαγωγείς μανταρινιών της Χιλής επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τους προορισμούς τους, έχοντας ανοιχτή την αγορά της Κίνας για εσπεριδοειδή από τον προηγούμενο Νοέμβριο, αναφέρεται στην έκθεση του USDA.

Ο υπουργός Γεωργίας της Χιλής, Antonio Walker, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τα μανταρίνια, τις Kλημεντίνες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ. Το άνοιγμα της αγοράς ήρθε εν μέσω ραγδαίας ανάπτυξης της καλλιέργειας μανταρινιού στη λατινοαμερικανική χώρα, καθώς τα στρέμματα το 2019 έφτασαν τα 77.270, καταγράφοντας αύξηση 13%, με τις αρμόδιες αρχές της Χιλής να προβλέπουν ότι η νέα εξέλιξη θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις φυτεύσεις εσπεριδοειδών.

Η εμπορική σεζόν για το μανταρίνι της Χιλής εκτείνεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές μανταρινιών της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 200% από το 2014, και το 2018 κατέγραψε το ρεκόρ των 170.230 τόνων.