Ανοίγματα σε νέες αγορές για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις κηπευτικών σε θερμοκήπια της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Εστιάζοντας κυρίως στις καλλιέργειες της ντομάτας, του αγγουριού, της μελιτζάνας και της πιπεριάς, διαφαίνεται αυξητική τάση σε ό,τι αφορά την αγγουροπαραγωγή, ενώ παρουσιάζεται και μια δυναμική στα πιπεροειδή.
της Ελένης Ριζάκη
Ολα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν θερμοκήπια κηπευτικών σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, επειδή ενδέχεται να μην αντεπεξέλθουν στο συνολικό υψηλότερο κόστος παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει ευκαιρίες για το νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, όπου το κόστος ενέργειας είναι χαμηλότερο.
Σε Δανία και Ουγγαρία για πρώτη φορά βγαίνει η Ιεράπετρα
Στο Λασίθι της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράπετρας, φυτεύονται όλα τα προϊόντα. Φέτος, όμως, το αγγούρι φαίνεται να έχει την τιμητική του και η πιπεριά αρχίζει να αποκτά δυναμική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», Γιώργο Καραλάκη. Μάλιστα, ο πρόεδρος εξηγεί πως φέτος οι παραγωγοί φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από την καλλιέργεια της ντομάτας, εξαιτίας του ιού της καστανής ρυτίδωσης, ενώ αναφέρει πως μεγάλο ποσοστό της παραγωγής, περίπου το 60%, αποτελούμενο από αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες, είναι εξαγώγιμο. «Το ζήτημα όμως είναι τι ποσότητες έχεις να δώσεις», τονίζει.
Από πλευράς του, ο Αντώνης Πλεξουσάκης από τον Συνεταιρισμό «Νότος» επαληθεύει την αποφυγή της ντομάτας λόγω της ασθένειας, προσθέτοντας πως πρόκειται και για μια ακριβή καλλιέργεια. «Οι βόρειες χώρες θα αργήσουν να φυτέψουν, λόγω ενεργειακού κόστους, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στον χειμώνα η Ελλάδα θα παίξει μονοπωλιακά στο αγγούρι», σχολιάζει χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό.
Επίσης, ο κ. Καραλάκης μίλησε και για τη φετινή εξαγωγική προοπτική των προϊόντων και τις τιμές. «Υπάρχει μια ζήτηση και όρεξη για εξαγωγές. Τις τιμές δεν τις ξέρουμε ακόμα, θα δούμε. Λογικά, θα είναι αυξημένες φέτος στον παραγωγό, γιατί έχουν ανεβεί τα κόστη. Επηρεάζουν πάρα πολύ τις τιμές όλα αυτά. Τα περισσότερα προϊόντα κινούνται με τιμές ημέρας ή εβδομάδας, αλλά υπάρχουν και μερικά με προσυμφωνημένες, οπότε πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις, να προσπαθείς να κρατάς τη συμφωνία σου και να παραδώσεις και αυτά που έχεις συμφωνήσει», λέει ο πρόεδρος της «Ανατολής», η οποία φέτος συνεργάζεται για πρώτη φορά με Δανία και Ουγγαρία.
Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των θερμοκηπίων φέτος, κυρίως λόγω έλλειψης εργατών: «Υπάρχει ένα δίλημμα στους παραγωγούς. Λόγω των δυσθεώρητων εργατικών και της έλλειψης εργατών, λένε ότι θα τα αφήσουν ή θα τα νοικιάσουν τα θερμοκήπια, αλλά πιστεύω αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί». Κάτι τέτοιο, όμως, έχει ήδη δρομολογηθεί, κατά τον κ. Πλεξουσάκη: «Λόγω εργατικών, θα μείνουν ακαλλιέργητα θερμοκήπια στην περιοχή μας και αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, με την ελαιοκαλλιέργεια. Κάποια ήδη δεν φυτεύτηκαν τη σεζόν που συζητάμε».
«Άκυρο» από το Ηράκλειο Κρήτης στην πιπεριά Φλωρίνης
Οι φυτεύσεις στον Νομό Ηρακλείου έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου και ο πρώτος κύκλος τους ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται εκτός καλλιεργητικού πλάνου. Σύμφωνα με τον Μανώλη Ορφανουδάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, αποφεύγουν την καλλιέργεια της πιπεριάς Φλωρίνης, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής της.
«Τώρα βλέπουμε ότι, στη χονδρική, η τιμή κυμαίνεται στα 3 ευρώ, μια πολύ υψηλή τιμή και θα δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλα προϊόντα, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τα καλλιεργήσουμε. Υπάρχει μια έλλειψη στην αγορά και είτε η τιμή καταναλωτή θα είναι πολύ μεγάλη, είτε θα δούμε πιο έντονα το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων. Αρκετά τέτοιου τύπου προϊόντα θα έρθουν από τα Βαλκάνια που είναι εκτός ΕΕ και δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα γνωστά προβλήματα που συζητάμε κάθε φορά, θα τα δούμε να είναι πολύ εντονότερα φέτος», εξηγεί ο κ. Ορφανουδάκης.
Επιπλέον, από την αρχή κιόλας της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του ΑΣ Τυμπακίου αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη πως θερμοκήπια που καλλιεργούνταν μέχρι και πέρυσι, φέτος παρατήθηκαν. «Δυστυχώς, σε αυτόν τον πρώτο κύκλο έχουν μείνει αφύτευτα θερμοκήπια, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατών». Ο ίδιος, μιλώντας για τις επικρατούσες συνθήκες στις βορειότερες χώρες, αναφέρει ότι «η κατάσταση στις Βόρειες Χώρες δεν επηρεάζει την παραγωγή, αλλά τις τελικές τιμές του προϊόντος. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ελλείψεις σε προϊόντα, των οποίων οι δαπάνες καλλιέργειας και συγκομιδής τους τα καθιστούν απαγορευτικά», καταλήγει.
Τέλη Οκτωβρίου η πρώτη συγκομιδή στα Χανιά
Επιφυλακτικοί φαίνεται να είναι οι παραγωγοί στα Χανιά, σύμφωνα με τον Γιώργο Χαλκιά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας. Όπως επισημαίνει, ισχύουν «τα ίδια με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Στην περιοχή δουλεύουμε κυρίως με τις ντομάτες. Στον συνεταιρισμό έχουμε όλων των ειδών τις πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια και όλα τα ντοματοειδή. Φυτεύουμε βάσει προγράμματος, κυρίως πιπεροειδή, ενώ οι ντομάτες κατέχουν το μικρότερο ποσοστό».
Σχολιάζοντας τη ζήτηση, ο κ. Χαλκιάς λέει πως «δεν έχει φανεί ακόμα στην πράξη, παραμένει στα λόγια. Μπορεί να υπάρξει ζήτηση, αλλά να μην πληρώνουν για αυτήν. Έχει τύχει να πωλούνται τα προϊόντα πολύ χαμηλά στη χονδρική, με τις τιμές όμως να μην καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής», τονίζει.
Ντομάτα και αγγούρι πρωτοστατούν στην Τριφυλία
Στη δεύτερη καλλιεργητική τους περίοδο περνάνε τα κηπευτικά στα θερμοκήπια της Τριφυλίας. Ξεκίνησαν να φυτεύονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
«Στη φύτευση αυτή κυριότερη είναι η ντομάτα, με περίπου 1.200 στρέμματα, και ακολουθεί το αγγούρι, με 950 στρέμματα. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες είναι πιπεριά και μελιτζάνα, όμως το 75% των θερμοκηπίων καλλιεργούνται με ντομάτα και αγγούρι», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ακόμα, προσθέτει ότι, σε αντίθεση με την Κρήτη, η ντομάτα της περιοχής δέχεται λιγότερη πίεση από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιεργούμενη έκταση δεν έχει αλλάξει από πέρυσι, ούτε και η ποσότητα στα κύρια προϊόντα. Επίσης, από την περιοχή έχει συγκομιστεί το 70%-75%, το οποίο προορίζεται τόσο για το εξωτερικό (Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη), όσο και για την εσωτερική αγορά.
Τέλος, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη φετινή πορεία της ντομάτας, μιλώντας για «καλή ποιότητα» και αναφέροντας ότι οι επιπτώσεις του ιού «παρατηρούνται σε λίγες θερμοκηπιακές μονάδες. Μόνα προβλήματα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής -κυρίως προϊόντων θρέψης- και συγκομιδής, λόγω μη εύρεσης εργατικών χεριών σε σχέση με άλλα χρόνια, οπότε ήταν πιο εύκολο να βρεθούν εργάτες», αναφέρει κλείνοντας.