Άνοιξε ο διάλογος για τη ρύπανση στην συνάντηση περιφερειάρχη Πελοποννήσου με χυμοποιούς στο Ναύπλιο

Τη γνωστή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» φαίνεται ότι είχε στον νου του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, που μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Αργολίδα με τα χυμοποιεία, τη μόλυνση του Αργολικού κόλπου και τον Βιολογικό καθαρισμό Άργους-Ναυπλίου, διοργάνωσε σύσκεψη στο Ναύπλιο, με στόχο να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, ώστε να μην επαναληφθούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ιδιοκτήτες τεσσάρων εργοστασίων παραγωγής χυμού και εκπρόσωποι του Άργους και του Ναυπλίου που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «γίνονται οι ενδεδειγμένες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια, έτσι ώστε και να μην επιβαρύνεται ο Αργολικός Κόλπος, αλλά και οι χυμοποιίες να λειτουργήσουν στο πλαίσιο και με τις προϋποθέσεις που προσδιορίζει ο νόμος», και συμπλήρωσε ότι είναι διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Βιολογικού.

Απευθυνόμενος, δε, στους χυμοποιούς ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν, εάν δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των Βιολογικών των επιχειρήσεών τους.

Ένωση

Ο Γιάννης Δημάκης, που εκπροσώπησε το εργοστάσιο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ της ΕΑΣ Αργολίδας, τόνισε ότι «ήταν μία διερευνητική συζήτηση και έγινε μία ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος που έχει προκύψει. Όλοι όσοι συμμετείχαμε έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς και τους λειτουργούμε όπως προβλέπεται. Οι περιπτώσεις που δημιουργήθηκε πρόβλημα τα τελευταία 25-30 χρόνια είναι σπάνιες και δεν είναι αρκετές για να διαμορφώσουν αρνητική εικόνα για τη λειτουργία. Είναι κάτι που έγινε όταν υπήρξε σημαντική πίεση φορτίων. Το πρόβλημα της ρύπανσης, όταν παρουσιάστηκε, ήταν μεταξύ 15 Ιανουαρίου και μέσα Φλεβάρη, όταν δηλαδή τα χυμοποιεία πιέζονται. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σοβαρή βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μη δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».

Στις ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ, ήδη, βρίσκεται νέο πρόγραμμα αναβάθμισης του Βιολογικού, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.