Aνοιχτή τιμή στο βαμβάκι μόνο με υπεύθυνη δήλωση στα εκκοκκιστήρια

«Εμείς θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα πριμοδότησης του ποιοτικού βαμβακιού και πιστεύω ότι και οι εκκοκκιστές θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά και όχι αντικρουόμενα».

  • Σημεία επαφής μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών για το νέο πλαίσιο στις παραδόσεις σύσπορου
  • Κρίσιμο ραντεβού στην πλατεία Βάθη το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας

Τη δυνατότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «τεστάρει» την πρόοδο στις επαφές μεταξύ εκκοκκιστών και καλλιεργητών γύρω από τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για τις παραδόσεις σύσπορου από την ερχόμενη σεζόν αναμένεται να δώσει η προγραμματισμένη για την Δευτέρα 22 Απριλίου συνάντηση της Ομάδας Βάμβακος στην πλατεία Βάθη.

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 12.30 το μεσημέρι και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που διαρρέουν τα τελευταία 24ωρα από τους εμπλεκομένους, αυτήν τη φορά, φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την αποτύπωση σε κείμενο υπουργικής απόφασης ενός μηχανισμού πριμοδότησης των παραγωγών βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ιδίως της υγρασίας του προϊόντος που παραδίδουν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλες οι διαφωνίες αφού, για παράδειγμα, εξακολουθεί να υπάρχει μια διχογνωμία σε ό,τι αφορά τον φορέα που θα ελέγχει την τήρηση του μέτρου…

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, τονίζει ότι «έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα φέρουν όλους τους εμπλεκομένους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους. Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο. Επίσης, επιθυμούμε να θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της αγοράς, η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών, που ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαιη για κανέναν».

Υποχρεωτική αναγραφή της υγρασίας

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «στη σύγχρονη οικονομία δεν μπορούν να ρυθμιστούν οι τιμές από το κράτος» και υπογραμμίζει ότι η «πρότασή μας είναι να κάνουμε υποχρεωτική μια συμφωνία, η οποία θα συνάπτεται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών της Διεπαγγελματικής (παραγωγοί και εκκοκκιστές) και η οποία θα καθορίζει τη θετική ή αρνητική πριμοδότηση του παραδοτέου σύσπορου, βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως η υγρασία και οι ξένες ύλες. Στην περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όποιον την παραβιάζει».

Η πρόταση του υπουργείου είναι η πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών να γίνεται με συμφωνία παραγωγού – εκκοκκιστή, «οι οποίοι μπορούν να έχουν παρόντες τους γεωπόνους με τους οποίους συνεργάζονται», ενώ για τη διασφάλιση της δίκαιης καταμέτρησης να «επιστρατευτούν» συμβασιούχοι ελεγκτές του ΕΛΓΑ-«Δήμητρα» για δειγματοληπτικό έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραδιδόμενης παρτίδας.

Η θέση της ΔΟΒ

Σε παρόμοια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η πρόταση με την οποία κατεβαίνει στη συνάντηση η Διεπαγγελματική Βάμβακος. Η βασική διαφοροποίηση έχει να κάνει με τη «διαιτησία» του μέτρου, καθώς, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία στην καταμέτρηση, η ΔΟΒ θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να στέλνεται σφραγισμένο δείγμα στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, ενώ τον ρόλο του ελεγκτή της εφαρμογής του μέτρου να αναλάβουν τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ που, ούτως ή άλλως, επισκέπτονται και ελέγχουν τα εκκοκκιστήρια.

Πέραν αυτού, το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η ΔΟΒ κάνει λόγο για θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της μέτρησης της υγρασίας, για υιοθέτηση ενός «μπούσουλα» αυξομείωσης της τιμής ανάλογα με αυτήν και για αναγραφή της υγρασίας στα παραστατικά της συναλλαγής, με άλλα λόγια στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαφάνειας που θα διέπει μεν τη σχέση των συναλλασσόμενων μερών (παραγωγών – εκκοκκιστών), αφήνοντας ωστόσο και περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Τέλος στις παραδόσεις χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση

Πρόσφορο έδαφος φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του χρόνου της τιμολόγησης του σύσπορου. Η ΔΟΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνεί η τιμολόγηση να γίνεται με βάση την τιμή ημέρας που, ούτως ή άλλως, έχουν υποχρέωση να αναρτούν οι επιχειρήσεις, ενώ σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός επιθυμεί να διαμορφώνεται η τιμή σε μεταγενέστερο στάδιο, να το δηλώνει μέσω υπεύθυνης δήλωσης προς το εκκοκκιστήριο.

Ο κ. Κόκκαλης, πάντως, τονίζει στην «ΥΧ» ότι στόχος του υπουργείου είναι με την απόφαση να μπει «οριστικό τέλος στις ανοιχτές τιμές, αφού θα καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος», ενώ «όποιος επιθυμεί να ρισκάρει, ας κρατήσει το βαμβάκι του και ας το παραδώσει όταν εκείνος κρίνει ότι η τιμή είναι συμφέρουσα». «Πάντως, το φαινόμενο της ύπαρξης φορτίων με βαμβάκι παρατημένων στα εκκοκκιστήρια χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση πρέπει να σταματήσει και με αυτή την απόφαση σταματά», καταλήγει.

Επιμένουν στην πριμοδότηση της ποιότητας οι παραγωγοί

«Εμείς θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα πριμοδότησης του ποιοτικού βαμβακιού και πιστεύω ότι και οι εκκοκκιστές θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά και όχι αντικρουόμενα».

Με αυτήν τη φράση ο Γιώργος Καραΐσκος, από τη Φαλάνη Λάρισας, μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, προσδιορίζει τη στάση των παραγωγών, ενόψει της σύσκεψης της Ομάδας Βάμβακος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Το ποιοτικό βαμβάκι, δηλαδή αυτό που έχει χαμηλή υγρασία (κάτω από 15%) και απόδοση πάνω από 32% πρέπει να αγοραστεί σε καλύτερη τιμή από τα άλλα. Μόνο έτσι θα δοθεί κίνητρο στον παραγωγό να επενδύσει στην ποιότητα, που είναι το ζητούμενο, και θα προστατεύσουμε το brand name του θεσσαλικού βαμβακιού».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής, οι σχέσεις παραγωγών εκκοκκιστών έχουν αποκατασταθεί. Διακρίνουμε την ίδια βούληση για να στηριχθεί το ποιοτικό βαμβάκι, απομένει από τους ίδιους να ορίσουν τους χρηματοδοτικούς όρους αυτής της προσπάθειας».

 

Γράφουν οι: Γιάννης Τσατσάκης, Γιώργος Ρούστας