Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης των ψαράδων στον ΕΛΓΑ στο μέλλον

Το ενδεχόμενο να μπουν και οι αλιείς στον ΕΛΓΑ στο μέλλον, άφησε να εννοηθεί,  μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, προκειμένου ν΄ απαντήσει στον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ψαράδων, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.  

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες και σημείωσε ότι είχαν γίνει επανειλημμένα μελέτες που δεν υιοθετήθηκαν και ζήτησε να πληροφορηθεί , αν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την βελτίωση των ιχθυοαποθεμάτων. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην εξομοιώνεται συνδικαλιστικά ο ψαράς με τον κτηνοτρόφο, γιατί έχουν ανόμοια προβλήματα. Σημείωσε πως δεν προβλέπεται νομοθετικά δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο για τους αλιείς, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους αλλά και στη χάραξη Εθνικής Αλιευτικής Πολιτικής.

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει ο νόμος 4384/16 , που αφορά στους συνεταιρισμούς ,υπάρχουν οι Ομάδες Παραγωγών, που μπορούν να καλύψουν κάποιες δαπάνες λειτουργίας και σημείωσε ότι εξετάζεται να μπει μια τάξη και στους ερασιτέχνες, ενώ σε ό τι αφορά στη διαδικασία της ασφάλισης σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για ένταξη των αλιέων στον ΕΛΓΑ.