Αυτό το άρθρο είναι 44 μηνών

Η ανομβρία θα καθορίσει τη φετινή καπνοκαλλιέργεια

23/08/2021
5' διάβασμα
i-anomvria-tha-kathorisei-ti-fetini-kapnokalliergeia-239505

Ποιοτική αναμένεται η φετινή παραγωγή καπνού, με τις καιρικές συνθήκες να είναι αυτές που θα καθορίσουν τις στρεμματικές αποδόσεις. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ξερικές καλλιέργειες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και του καύσωνα. Η συλλογή θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους δύο μήνες για όψιμες φυτεύσεις καπνού και κυρίως για την ποικιλία Βιρτζίνια.

Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών για την τρέχουσα περίοδο παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ανοιχτό, όμως δείχνει να είναι καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Μαυρίδης από την Ολυμπιάδα Ελασσόνος, «καπνοπαραγωγοί οι οποίοι είχαν προγραμματίσει τη συλλογή του καπνού τους με καπνεργάτες, δεν αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα σε σύγκριση με άλλους».

Ο ίδιος επίσης αναφέρει ότι η χρονιά προς το παρόν δείχνει να είναι καλή για αυτούς που έχουν νερό και μπορούν να ποτίσουν τα καπνά τους. «Ένα μικρό πρόβλημα είχαμε στην έναρξη της ανάπτυξης των φυτών από φυτόφθορα, αλλά το ξεπεράσαμε στο αρχικό ακόμη στάδιο. Οι προσβολές αυτές παρατηρήθηκαν σε χωράφια τα οποία έχουν ξανακαλλιεργηθεί με καπνό».

Οικογενειακή υπόθεση

Για καλή χρονιά κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης. Κάθε χρόνο φυτεύει περίπου 15 στρέμματα καπνό και η εκμετάλλευσή του είναι αμιγώς οικογενειακή. Όπως λέει ο ίδιος, «το εισόδημά μας προέρχεται καθαρά από την εργασία της οικογένειάς μας. Ο καπνός είναι οικογενειακή υπόθεση και για να μένει το κέρδος θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στην παραγωγή και όχι να ψάχνουμε για εργατικά χέρια».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παπαευθυμίου είπε ότι ο τόπος του ευνοεί την καλλιέργεια του καπνού και όλα δείχνουν ότι θα είναι μία καλή χρονιά. Έχουν ολοκληρώσει το τρίτο χέρι συλλογής και σιγά σιγά μπαίνουν στο τέταρτο.

Ασθμαίνουν τα ξερικά σε Ξάνθη και Ροδόπη

Η παρατεταμένη ανομβρία και ο καύσωνας επηρέασαν τη φετινή καπνοκαλλιέργεια στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με τον Ραμαδάν Ραμαδάν, καπνoπαραγωγό από το Mέγα Πιστό Κομοτηνής. «Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι περιοχές με καπνοχώραφα που δεν αρδεύονται και όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές». Εστιάζοντας στη διαδικασία της συλλογής «πρόκειται για μία χρονιά όψιμη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες επικράτησαν την περίοδο της άνοιξης, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση της φύτευσης. Ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο χέρι συλλογής του καπνού και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε
ακόμη και τον Οκτώβριο».

Η Τιθορέα συλλέγει το πρώτο χέρι Βιρτζίνια

Στο θέμα της άρδευσης των καπνών αναφέρθηκε και ο Νίκος Γαζής, παραγωγός από την Τιθορέα Λοκρίδας. Ο ίδιος τόνισε την αύξηση των αρδεύσεων καθ’ όλη την περίοδο του καύσωνα, λόγω των υψηλών απαιτήσεων που είχαν τα φυτά. «Οι αρδευτικές μας ανάγκες αυξήθηκαν πάνω από 40%, αυξάνοντας αντίστοιχα και το κόστος παραγωγής».

Επίσης, ο κ. Γαζής έκανε λόγο για το ζήτημα των εργατικών χεριών, όπου για πολλούς καπνοπαραγωγούς της περιοχής παραμένει άλυτο, ενώ σε σχέση με τη συλλογή, ανέφερε πως «ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το μάζεμα του καπνού και θα ξεκινήσει η εμπορική περίοδος. Οι αποδόσεις αναμένουμε να κυμανθούν από 350 έως 400 κιλά το στρέμμα και η τιμή που πουλήσαμε τα καπνά πέρυσι έφτασε στα 2,6 ευρώ το κιλό».

Μειωμένα τα στρέμματα και οι παραγωγοί

Με βάση τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τις εταιρείες, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι μειωμένες κατά 20%. Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Unitab, Θεόδωρος Ιορδανίδης.

Ο ίδιος εντοπίζει σε τρία σημεία τα αίτια της μείωσης. Το πρώτο αφορά την πολιτική που ασκείται στον τομέα της φορολόγησης και του κόστους παραγωγής, το δεύτερο αφορά τη σταθερή τιμή πώλησης του προϊόντος κάθε χρόνο, χωρίς καμία αύξηση, και τέλος ανέφερε το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, όπως επίσης και την τεράστια γραφειοκρατία. Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την περιοχή της Κομοτηνής, όπου παράγεται και το μεγαλύτερο ποσοστό του καπνού, είπε ότι το 2017 6.000 παραγωγοί παρήγαγαν 7 εκατομμύρια κιλά καπνό.

Την τρέχουσα περίοδο μειώθηκαν κατά 1.500 οι ασχολούμενοι, και η παραγωγή πλέον θα κυμαίνεται στα 5 εκατομμύρια κιλά περίπου. Στο ερώτημά μας τι πρέπει να γίνει ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια του καπνού και να προσφέρει ένα καλό εισόδημα, ο κ. Ιορδανίδης είπε ότι «θα πρέπει να αναγνωριστεί η καπνοκαλλιέργεια από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε να παίρνει και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση. Παράλληλα, θα πρέπει να ανατρέξουμε και στο θέμα των αγορών. Εκεί θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση, γιατί οι τιμές είναι χαμηλές και κυμαίνονται σε οριακά επίπεδα κέρδους».

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: