Ο ανταγωνισμός των εταιρειών κρατά τον ηλίανθο στα 37 λεπτά

Επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια

Με άλλον αέρα θα μπουν, όπως όλα δείχνουν, το αμέσως επόμενο διάστημα στα χωράφια τους οι καλλιεργητές για τις σπορές του ηλίανθου, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών βιοντίζελ, και δη μεταξύ των μεγαλύτερων εξ αυτών, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή βάσης για τα συμβόλαια της σεζόν να διαμορφωθεί τελικά στα 37 λεπτά το κιλό.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για αλλαγή σκηνικού, δεδομένου ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων με συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς περιστρέφονταν γύρω από τα 32-33 λεπτά, δίχως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι καλύτερο.

Ένα πρώτο δείγμα μεταστροφής του κλίματος έδωσε η πρόσφατη συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest για συμβάσεις με ελάχιστη τιμή 35 λεπτά/κιλό και η ανατροπή ολοκληρώθηκε λίγες μέρες μετά, όταν άλλοι «παίκτες» του κλάδου, όπως η Πέττας, ανέβασαν τις προσφορές στα δικά τους συμβόλαια στα 37 λεπτά. Μάλιστα, για τις λεγόμενες «high oleic» ποικιλίες (δηλαδή υψηλής περιεκτικότητας σε ολεϊκό οξύ, που πάντως αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου) η τιμή παραγωγού διαμορφωνόταν, μέσω των σχετικών πριμ, αρκετά πάνω από τα 40 λεπτά/κιλό.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε το έναυσμα στην ΕΑΣ Ορεστιάδας να επαναδιαπραγματευτεί, τρόπον τινά, και τη δική της συμφωνία με την Αgroinvest. «Προτείναμε στην εταιρεία να “στρογγυλοποιήσουμε” και, ει δυνατό, να αυξήσουμε στα 37 λεπτά τη δική μας τιμή βάσης και η απάντηση ήταν θετική», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάμπης Κουμπρίδης, προσθέτοντας ότι τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα δικαιώνουν την τακτική που ακολούθησε η οργάνωση:

«Εξαρχής πιστεύαμε ότι υπάρχει περιθώριο οι τιμές να ανέβουν, γι’ αυτό και μιλούσαμε για μίνιμουμ και ανοιχτή σε ανοδική αναθεώρηση τιμή. Ο ηλίανθος είναι μια σημαντική καλλιέργεια, η οποία έχει προοπτική τουλάχιστον μέχρι το 2030. Επομένως, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να χαθεί», υπογραμμίζει.

Για άμεσες πληρωμές δεσμεύεται η ΕΛΒΙ

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η φετινή χρονιά αναμένεται να σηματοδοτήσει τη δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο της ΕΛΒΙ (Ελληνικά Βιοπετρέλαια ΑΒΕΕ). Η εταιρεία που δημιούργησε το 2005 ο Μιχάλης Μαρουλάκης (πριν καν οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για το βιοντίζελ στη χώρα μας και η πρώτη που παρήγαγε το προϊόν) ουσιαστικά απείχε από την αγορά τα τελευταία χρόνια, λόγω της διένεξης με τον πρώην πλέον συνέταιρό του, Στ. Ζαφειριάδη, γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πλέον, ο κ. Μαρουλάκης συνεχίζει χωρίς τον κ. Ζαφειριάδη, αλλά έχοντας στο πλευρό του τον πετρελαϊκό κολοσσό Clover Energy, ο οποίος διακινεί πάνω από 20.000 τόνους βιοντίζελ μηνιαίως.

«Πέρυσι, ακριβώς λόγω της διένεξης αυτής, εμφανιστήκαμε σχετικά αργά στην αγορά γι’ αυτό και οι ποσότητες που απορροφήσαμε ήταν αρκετά μικρές. Φέτος, όμως, έχοντας ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ιδιοκτησιακό, μπορούσαμε να χαράξουμε στρατηγική και οι φιλοδοξίες μας είναι μεγαλύτερες», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο κ. Μαρουλάκης. «Πριν αρκετά χρόνια η ΕΛΒΙ ήταν, από πλευράς ποσόστωσης, η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα. Ο στόχος λοιπόν είναι να επαναφέρουμε την επιχείρηση σε αυτήν τη θέση».

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τιμές 37 και 36 λεπτών για τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη αντίστοιχα, η EΛΒΙ δεσμεύεται και για άμεση πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση της πρώτης ύλης: «Η αλήθεια είναι ότι, με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά, οι περισσότερες επιχειρήσεις αγοράζουν το προϊόν από τον αγρότη, το κάνουν βιοντίζελ και με την πληρωμή τους από τα διυλιστήρια πληρώνουν και τον αγρότη. Κατά έναν τρόπο δηλαδή, και εν τη απουσία των τραπεζών, οι αγρότες… χρηματοδοτούν τις εταιρείες. Εμείς, “σπάμε” αυτή την πρακτική και μπορούμε να το υποστηρίξουμε γιατί έχουμε την απαραίτητη ρευστότητα. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, είχαμε λειτουργήσει και πέρυσι αλλά σε μικρότερη κλίμακα, λόγω των προβλημάτων που προανέφερα», τονίζει ο κ. Μαρουλάκης στην «ΥΧ».

Σημειωτέον ότι η ΕΛΒΙ είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία που διαθέτει σπορελαιουργείο, εγκαταστάσεις εκχύλισης, υπερσύγχρονη ραφιναρία, καθώς και δύο μονάδες παραγωγής βιοντίζελ με παραγωγική δυναμικότητα 205.000 κυβικών τον χρόνο.