Με ανταλλαγή απόψεων ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ

Στη διάθεση της Ελλάδας οι γενικές κατευθύνσεις της Κομισιόν

Την πρώτη τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είχαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου οι διευθύνσεις της Κομισιόν με τις αντίστοιχες του ΥΠΑΑΤ, μετά την αποστολή των κατευθυντήριων γραμμών στα υπουργεία Γεωργίας των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η «ΥΧ». Πρόκειται για ένα κείμενο που περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, τις οποίες διατυπώνει η Κομισιόν ενόψει της νέας ΚΑΠ και των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καταθέτουν τις απόψεις και τις προτεραιότητές τους επί του κειμένου, προκειμένου να ακολουθήσει η επεξεργασία των σχολίων τους στις Βρυξέλλες για τη σύνταξη ενός συνεκτικού κειμένου «ομπρέλα».

Το κείμενο αυτό θα συνοδεύεται από ένα μακροσκελές παράρτημα, όπου θα επισημαίνονται οι βασικοί πυλώνες που θα πρέπει να πλαισιώνουν το Στρατηγικό Σχέδιο του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά. Ουσιαστικά, θα αποτυπωθούν οι προτεραιότητες που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, να διορθώσει τα λάθη της και να προχωρήσει σε ουσιώδεις παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η 18η Δεκεμβρίου είναι και η κρίσιμη ημερομηνία –βάσει του σχεδιασμού– για την οριστικοποίηση αυτού του κειμένου «ομπρέλα», που πρέπει να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην τηλε-συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες από την ελληνική πλευρά δεν συμμετείχε η ηγετική ομάδα του ΥΠΑΑΤ, καθώς εκπροσωπήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο παρουσία όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων. Η συζήτηση διεξήχθη επί των γενικών συστάσεων της Κομισιόν, που στηρίζονται στους στόχους της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ειδικές στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και τη «Βιοποικιλότητα».

Τρίλογος

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι τριμερείς διαπραγματευτικές συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, επί των τριών Κανονισμών για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Νοεμβρίου οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια, στον απόηχο των δηλώσεων Τίμερμανς. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την τελευταία συνάντηση, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δείχνοντας κάποια σημάδια προόδου, αν και η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι επόμενες τριμερείς συναντήσεις θα διεξαχθούν στις 2 Δεκεμβρίου για τον Κανονισμό της ΚΟΑ και στις 10 Δεκεμβρίου για τον Κανονισμό Χρηματοδότησης, Διαχείρισης και Παρακολούθησης της ΚΑΠ. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται και τεχνικές συναντήσεις για τον κάθε φάκελο ξεχωριστά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020