Αντάλλαγμα το αφορολόγητο για τη μείωση φορολογικών συντελεστών ζητά το ESM

Αντάλλαγμα το αφορολόγητο για τη μείωση φορολογικών συντελεστών ζητά το ESM

Με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ήτοι το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου συνδέει ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρένγκλινγκ τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την τήρηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κοινοτικός αξιωματούχος δεν εμφανίστηκε αρνητικός στις φοροελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση αρκεί να επιτυγχάνεται το 2020 ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό άλλωστε φέρεται να τόνισε και στον Χρήστο Σταϊκούρα στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Δευτέρα 15 Ιουλίου στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν «να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της».

Από το βήμα του Economist, o κ. Ρένγκλινγκ τόνισε ότι ο όποιος επανακαθορισμός δημοσιονομικών πολιτικών «θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος». Πρόσθεσε, δε, ότι «μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης»- έκφραση η οποία στην… γλώσσα των θεσμών συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου που ισχύει για κατ’ επάγγελμα αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο επικεφαλής του ESM πρότεινε επίσης ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος «να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις» καθώς και για «μέτρα για μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων παραγωγικών δαπανών».

Χαρακτήρισε επίσης πολλά υποσχόμενο το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και ευπρόσδεκτο το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος, ενώ  υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής. «Για παράδειγμα, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις ιδιωτικοποιήσεις και να βελτιωθεί η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. «Αυτό είναι κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων», εξήγησε.

Άφησε επίσης αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης σημειώνοντας: ¨ «Κατά τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Επιτροπή παρουσίασε την 3η Ενισχυμένη Έκθεση Εποπτείας, στην οποία αξιολογείται η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με τα συμπεράσματα αυτά. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν ήταν εξασφαλισμένη η συνοχή ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη».