Ανθεί η δενδροκαλλιέργεια στην Ξάνθη

Ο Σπύρος Κούτρας, έμπειρος δενδροκαλλιεργητής

Πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με τη δενδροκαλλιέργεια ο Σπύρος Κούτρας, παραγωγός από την Ξάνθη. Εργαζόταν στη Λαϊκή Αγορά και είχε την εμπειρία της επαφής με τον κόσμο μαθαίνοντας από «πρώτο χέρι» τις προτιμήσεις του, δηλαδή, τι πηγαίνει καλά στις πωλήσεις και τι όχι. Κάπως έτσι ήρθαν τα φρούτα και βρέθηκε να ασχολείται με τη δενδροκαλλιέργεια.

Κυδώνια, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα και καρύδια, είναι λίγα μόνο από όλα εκείνα που παράγει και ο ίδιος πάλι πουλά. «Η ενασχόληση με τη δενδροκαλλιέργεια αξίζει πραγματικά», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και προσθέτει: «Όποιος έχει όρεξη να εργαστεί, να βγάλει το μεροκάματο, αξίζει να δοκιμάσει, αλλά τα δένδρα έχουν και πάρα πολλή δουλειά. Χρειάζονται πολύ φροντίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, το ακτινίδιο αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, στις πωλήσεις, πηγαίνει πάρα πολύ καλά, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα εξάγεται. Τα κυδώνια, κίτρινα-κίτρινα ξεχωρίζουν στον πάγκο του -«προέκυψαν μετά από απαίτηση του κόσμου. Ζητούσε ο κόσμος, έβαλα και δόξα τω Θεώ πηγαίνουν καλά», παρατηρεί ο έμπειρος καλλιεργητής. Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι «είναι μια δουλειά που αξίζει να την κάνεις, πηγαίνοντας την παραγωγή από το χωράφι στον καταναλωτή. Μόνο έτσι αξίζει να ασχολείται κανείς με τη δενδροκαλλιέργεια. Αλλιώς, αφήνοντας τα φρούτα μόνο στα χέρια των εμπόρων δε βγαίνει το μεροκάματο».

Μην παραλείποντας να παρατηρήσει ότι για να ξεκινήσεις από το «μηδέν», τώρα, ως νέος αγρότης, είναι πολύ δύσκολα. «Αν δεν βοηθήσει το κράτος με προγράμματα, δεν υπάρχει περίπτωση για να ξεκινήσει κάποιος να βάλει δενδροκαλλιέργεια. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά στις εγκαταστάσεις, οπότε μόνο αν βοηθήσει το κράτος με προγράμματα θα μπορέσουν να το κάνουν όσοι ενδιαφέρονται, μακάρι να ξεκινήσουν», λέει και συνεχίζει την προσπάθειά του.

Πηγή: ert.gr