Οι άνθρωποι πίσω από τα όσπρια της 3άλφα

Οδοιπορικό γνωριμίας με την Ομάδα Παραγωγών της εταιρείας σε Πρέσπες και Καστοριά

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς φασολιών που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μέρος του δικτύου προμηθευτών της έδωσε η 3άλφα – Αφοί Καραγεωργίου ΑΕΒΕ σε δημοσιογράφους, μέσα από ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης στη Δυτική Μακεδονία.

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού τα Λακκώματα Καστοριάς του Δήμου Άργους Ορεστικού, όπου έγινε η γνωριμία μας με την οικογένεια Φιλιάδη, τρίτη γενιά συνεργαζόμενων καλλιεργητών οσπρίων στην περιοχή.

Ο Αχιλλέας Φιλιάδης, ο πατέρας του οποίου συνεργαζόταν επί 42 συναπτά έτη με την 3άλφα και η σύζυγός του, Κυριακή Τριανταφυλλίδη, εξήγησαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται τα φημισμένα φασόλια Καστοριάς, γίγαντες και πλακέ: Από την προετοιμασία του χωραφιού, το όργωμα και τη σπορά, την παραδοσιακή και ιδιαίτερη μέθοδο των καλαμιών όπου τα φυτά αναρριχώνται και στηρίζονται πάνω στα καλάμια για να μεγαλώσουν, τη στήριξη της εταιρείας πάνω στα ζητήματα της καλλιέργειας και των προτύπων που έχει θέσει με βάση τις ορθές γεωργικές πρακτικές έως και τη συγκομιδή και την τελική παραλαβή του προϊόντος.

Ο κ. Φιλιάδης μίλησε ακόμη και για τη στήριξη που προσφέρει η εταιρεία στα θέματα της παραγωγής, όπως και των εδαφολογικών αναλύσεων, που βοηθούν στην αύξηση της σοδειάς.

Επόμενος σταθμός οι Πρέσπες

Στην περιοχή των Πρεσπών, με το φυσικό κάλλος, το επιβλητικό τοπίο και το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την εκτεταμένη καλλιέργεια φασολιών τα οποία είναι ΠΓΕ, η εταιρεία «σύστησε» στους δημοσιογράφους ακόμη δύο μέλη της μεγάλης οικογένειάς της. Τον παραγωγό Νίκο Στεργίου και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», Κώστα Ναλπαντίδη.

Στο διαλογητήριο του κ. Στεργίου έγινε ενημέρωση για τις απαιτητικές διαδικασίες συλλογής και αυστηρής χειροδιαλογής των φασολιών, τα οποία και θα «ταξιδέψουν» τελικά προς την 3άλφα. Ο κ. Στεργίου, που συνεργάζεται με την εταιρεία από το 2000, μίλησε και για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που έχει εγκαταστήσει στα κτήματά του και το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να αυξήσει την παραγωγή του, να τη βελτιώσει ποιοτικά, αλλά και να μειώσει το κόστος των λιπάνσεων και των φυτοφαρμάκων.

Πρόγραμμα καθαρότητας των σπόρων

Στις εγκαταστάσεις του «Πελεκάνου», τόσο ο κ. Ναλπαντίδης όσο και η γεωπόνος Σόνια Μιχαηλίδου αναφέρθηκαν στην καλλιέργεια των φασολιών και στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν λόγω του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ μίλησαν και για το σοβαρό θέμα των ελληνοποιήσεων που πλήττει το κύρος των ΠΓΕ προϊόντων της περιοχής. Η κυρία Μιχαηλίδου έκανε αναφορά και στο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το 2017 για τη γενετική καθαρότητα των τοπικών σπόρων οσπρίων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, με τον σπόρο να έχει φτάσει σε καθαρότητα αυτόν που υπήρχε πριν από 30 χρόνια και πλέον αναμένεται η εγγραφή του στον Εθνικό Κατάλογο. Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει το ίδιο πρόγραμμα για το πλακέ φασόλι. Στην περιοχή των Πρεσπών καλλιεργούνται περίπου 9.000 στρέμματα (γίγαντα, ελέφαντα και πλακέ), με τους παραγωγούς του συνεταιρισμού να κατέχουν εξ αυτών τα 1.655.

Φασόλια με… ονοματεπώνυμο

Η 3άλφα συνεργάζεται από την ίδρυσή της με αγρότες από όλη την Ελλάδα, ενώ από το 2009 έγινε από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά οσπρίων που οργάνωσε τους προμηθευτές της, δημιουργώντας την «Ομάδα Παραγωγών 3άλφα». Η ομάδα αριθμεί σήμερα περισσότερα από 300 ενεργά μέλη, παράγοντας εκλεκτά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές, καθώς βασίζονται στα ιδιωτικά πιστοποιημένα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχει θέσει η εταιρεία και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

«Αξιολογήσαμε το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, είδαμε ποιες ποικιλίες οσπρίων ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε περιοχή της χώρας και έτσι δημιουργήσαμε επτά υποομάδες, οι οποίες παίρνουν κατευθύνσεις από την εταιρεία. Κριτήριο για να μπουν στα ράφια των καταστημάτων τα προϊόντα των παραγωγών ήταν η ασφάλεια και η ποιότητα για τους καταναλωτές», τόνισε η γεωπόνος και υπεύθυνη Προμηθειών της 3άλφα, Κλαίρη Καραχάλιου. Ειδικότερα στο θέμα της ιχνηλασιμότητας και της διαφάνειας επισημάνθηκε ότι πάνω στην συσκευασία του κάθε προϊόντος της 3άλφα αναγράφονται ο τόπος προέλευσης και το ονοματεπώνυμο του κάθε καλλιεργητή.

Το οδοιπορικό, που διοργανώθηκε από την Aία Relate, περιλάμβανε επίσης ξεναγήσεις για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων και των δύο περιοχών, βιωματικές δράσεις, αλλά και γαστρονομικές εμπειρίες με εδέσματα οσπρίων και τοπικών προϊόντων. Εκτός από τους ανθρώπους της 3άλφα, «οικοδέσποινες» σε Καστοριά και Πρέσπες ήταν η επικεφαλής του τμήματος Brand Communication της Αία, Μυρτώ Γκόνου και η Senior Account Manager, Ριάνα Χρυσοχού.

Πάνω από 14.000 στρέμματα καταλαμβάνει το δίκτυο των προμηθευτών

H εταιρεία συνεργάζεται με παραγωγούς από Καβάλα (φασόλια μέτρια, χονδρά), Σέρρες (ρεβίθια), Θεσσαλονίκη (φασόλια μέτρια), Φλώρινα (γίγαντες), Καστοριά (γίγαντες), Λάρισα (κύριος όγκος αγροτών, φακές, ρεβίθια, φασόλια και λαθούρι για φάβα) και Κορινθία (φάβα Φενεού), οι οποίοι καλλιεργούν για την εταιρεία περισσότερα από 14.000 στρέμματα.

Για τον συντονισμό και την οργάνωση όλων αυτών των παραγωγών η υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου, Αναστασία Μαρτσούκου, συνεργάζεται με τους κατά τόπους επιβλέποντες γεωπόνους. Όπως υπογραμμίστηκε και από τα δύο στελέχη της 3άλφα, το ιδιωτικό πρωτόκολλο της εταιρείας συνεχώς εμπλουτίζεται και βελτιώνεται, ώστε το χωράφι του κάθε παραγωγού να μπορεί να «στήσει» ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα που θα στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, με βασικούς την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

«Εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς μας, έτσι ώστε να κάνουν ορθή χρήση των εισροών και λελογισμένη χρήση του νερού για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων», κατέληξε η κα Καραχάλιου. Μέσα από την ομάδα των παραγωγών, η 3άλφα συνδράμει έμπρακτα σε όλα τα μέλη της μεγάλης οικογένειάς της, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.