Αντιδρούν οι αλιείς του συνεταιρισμού της Στυλίδας

Χωρίς παραστατικά οι συναλλαγές των αλιευμάτων στην τοπική αγορά

Για παράνομη διακίνηση αλιευμάτων κάνουν λόγο τα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας. Η μέχρι τώρα κατάσταση που βιώνουν από την εμπορία και διακίνηση των προϊόντων που παράγουν είναι αρνητική. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει εκτοπίσει από τις τοπικές αγορές τα μέλη του συνεταιρισμού.

Απογοητευμένος από αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ιωάννης Αθανασίου, κάνει έκκληση στους φορείς και στην τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας να ενισχύσουν τις νόμιμες διαδικασίες διακίνησης των αλιευμάτων και όχι το παραεμπόριο. «Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με αυτά τα προβλήματα που συναντάμε στην αγορά των ψαριών, διακινούνται αλιεύματα χωρίς παραστατικά και οι συναλλαγές γίνονται εν κρυπτώ», τονίζει.

Η διαδικασία αλίευσης και εμπορίας των προϊόντων δεν γίνεται με νόμιμο τρόπο, όπως δηλώνει ο ίδιος και η μεγάλη ζημιά γίνεται στο οικοσύστημα και όχι μόνο στην αγορά. «Αλιεύουν ψάρια με λάμπες LED κατά τις νυχτερινές ώρες και με αυτόν τον τρόπο διαταράσσεται το οικοσύστημα», σημειώνει.

Γίνεται μία φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά των λιμενικών, όπως δηλώνει ο κ. Αθανασίου, «αλλά πολλές φορές οι πράξεις τους ακυρώνονται από άνωθεν εντολές, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας αποτελεσματικότητα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα από αυτόν τον εκφυλισμό της παραγωγικής διαδικασίας, όπως αναφέρει ο ίδιος, αποτελεί η μείωση του αριθμού των μελών του συνεταιρισμού.

Από 80 μέλη που αριθμούσε παλαιότερα, σήμερα τα μέλη ανέρχονται σε 20, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να τίθεται θέμα συνέχισης της λειτουργίας του ή όχι. «Με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε δεν μπορούμε ως συνεταιρισμός να έχουμε ισότιμη μεταχείριση στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου μας», καταλήγει ο κ. Αθανασίου.