Αντιδρούν στην επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ σε εσπεριδοειδή οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εσπεριδοειδή εκφράζει με επιστολή του προς την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάαλστρομ η ευρωπαϊκή οργάνωση που εκπροσωπεί παραγωγούς και εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών EUCOFEL.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, «η επιβολή πρόσθετων δασμών στα εσπεριδοειδή της ΕΕ, ιδίως στις κλημεντίνες, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον εξαγωγικό τομέα». Κυρίως σε ό, τι αφορά την Ισπανία, επισημαίνεται, για τις κλημεντίνες αντιμετωπίζει επιπρόσθετα εμπόδια για να εισαχθούν στις ΗΠΑ πληρώνοντας δασμούς από τους οποίους απαλλάσσονται ανταγωνίστριες χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ν. Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό, το Περού στο πλαίσιο συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. «Ένας πρόσθετος δασμός μέχρι 100% θα σήμαινε ότι οι ισπανικές κλημεντίνες θα πρέπει να πωληθούν στην αγορά των ΗΠΑ στα 2,45 δολάρια/κιλό, κάτι το οποίο αυτομάτως θα θέσει εκτός αμερικανικής αγοράς το προϊόν».

«Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς εσπεριδοειδών είναι απολύτως αντίθετοι σε αυτό το πιεστικό μέτρο και ζητούν από την Επιτροπή να εξαιρέσει κατηγορηματικά τα ευρωπαϊκά φρούτα και ιδίως τις κλημεντίνες από την αμερικανική λίστα», καταλήγει η επιστολή.