Αντίστροφη µέτρηση για πληρωµή Αναδιανεµητικής και εξόφληση Βασικής – πότε θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ

Αγώνας δρόμου με το monitoring

Στην τελική ευθεία για την εξόφληση των ενισχύσεων μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιώνεται ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τις πληροφορίες να μιλούν για Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ και του Οργανισμού, που πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», στόχος είναι το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου να πληρωθεί στους δικαιούχους η Αναδιανεμητική Ενίσχυση, ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου, μαζί με την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 280 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμευτεί πως, με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο του 2023, τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων και του monitoring, τα 88 εκατ. ευρώ –που δεν είχαν πληρωθεί στην προκαταβολή– θα ενσωματωθούν στην εξόφληση, εκτός εκείνων των περιπτώσεων παραγωγών – κατόχων δικαιωμάτων που δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ το 2023 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα.

«Μαραθώνιος» διορθώσεων

Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή αυτή η πληρωμή, έχει προηγηθεί ένας «μαραθώνιος» από την πλευρά των ΚΥΔ, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους μόλις μία εβδομάδα για να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις της ΕΑΕ 2023. Η προθεσμία έληξε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, και, σύμφωνα με τον Οργανισμό, το σύστημα για τις νέες διορθώσεις προβλέπεται να ανοίξει εκ νέου, αυτήν τη φορά από το νέο έτος!

Μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με τους ελέγχους μέσω monitoring, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να αποστείλει επιπλέον διευκρινίσεις μόλις την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Και μετά, η Εξισωτική

Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ακολουθήσει η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους 240 εκατ. ευρώ περίπου. Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα είναι δυνατή η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων της Παρέμβασης Π3-71 του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2024 (Εξισωτική Αποζημίωση).

Πριν τα Χριστούγεννα πληρωμή και από τον ΕΛΓΑ

Γύρω στις 20 με 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συμπληρωματική πληρωμή της προκαταβολής στη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Σημειώνεται ότι υπάρχει δέσμευση, σύμφωνα με την οποία, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, θα λάβουν αποζημιώσεις και οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό της φετινής άνοιξης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023