Προβληματισμένοι από τις χαλαζοπτώσεις οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης

Είναι διάσημα, είναι νόστιμα, καταναλώνονται νωπά ή σε γλυκό του κουταλιού πλην όμως είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Ο λόγος για τα κεράσια της περιοχής του Γιακά στον Νομό Ροδόπης που την τελευταία τριετία επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από το χαλάζι.

Προβληματισμένοι από τις χαλαζοπτώσεις οι κερασοπαραγωγοί της ΡοδόπηςΜεγάλο πλήγμα για την καλλιέργεια στην Δύμη και το Αγίασμα Ροδόπης ήταν η χαλαζόπτωση του Μαΐου, μεταφέρει ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν στο www.ypaithros.gr. «Το 20-30% της παραγωγής μαζεύτηκε στα τελάρα ένα – ένα και το υπόλοιπο πήγε σε βιομηχανία στην Έδεσσα με 35 έως 50 λεπτά. Μ’ αυτήν την τιμή δεν βγαίνει ούτε το μεροκάματο. Το χαλάζι επηρέασε όλες τις ποικιλίες γιατί χαλάει μέσα το κεράσι και όταν μαζεύουμε την επόμενη μέρα μουχλιάζει» περιγράφει. Ο κ. Χουσεϊν δηλώνει ευχαριστημένος από τις τιμές που δίνει η νέα μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού YAKE IKE που έγινε στην Δύμη, αξιοποιώντας το όνομα και την ποιότητα του προϊόντος της περιοχής του Γιακά που φημίζεται για τα κεράσια. «Η τιμή άνοιξε με 2 ευρώ, έμεινε στο 1,80 για πολύ καιρό και  στο τέλος κατέβηκε στο 1,40». Οι τιμές αφορούν τα καλής ποιότητας κεράσια παρόλο που και αυτά μαλάκωσαν από βροχόπτωση.

Προβληματισμένοι από τις χαλαζοπτώσεις οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης

Ο κ. Χουσεϊν προβληματίζεται από τις χαλαζοπτώσεις της τελευταίας τετραετίας και σκέφτεται το ενδεχόμενο της αντιχαλαζικής προστασίας με το αιτιολογικό ότι «είναι θετικό για τον παραγωγό και το κράτος μια και το κεράσι εξάγεται και φέρνει συνάλλαγμα. Θα πρέπει να  φροντίσουμε το κεράσι γιατί έχει μέλλον. Η Θράκη στέλνει κεράσι μέχρι την Σιγκαπούρη κι απέκτησε όνομα. Έγινε μια καλή διαφήμιση αλλά χρειάζεται να βγάζουμε διαρκώς καλό προϊόν». Διαπιστώνει ότι μπαίνουν νέες ποικιλίες, τις οποίες επιλέγει και ο ίδιος την τελευταία οκταετία, γιατί είναι ανθεκτικότερες και το κεράσι έχει μεγαλύτερο μέγεθος.