ΑΜΘ: Αντιχαλαζικό γαλλικό σύστημα με πιλοτικό χαρακτήρα διεκδικεί ο Νέστος

Κινήσεις επίλυσης της έλλειψης εργατών γης

Στην ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή του Νέστου Καβάλας καλλιεργούν 200.000 στρέμματα περισσότεροι από 5.500 καλλιεργητές. Φιλοξενούνται παραδοσιακά αροτραίες καλλιέργειες, αραβόσιτος, ενεργειακά (σόγια και ηλίανθος), λίγα φασόλια καθώς επίσης κηπευτικά, ακτινίδιο και σπαράγγι.

Η συγκομιδή των προϊόντων αναμένεται να γίνει με τη σειρά (αροτραία, ελιά, ακτινίδιο, αμπέλι) πλην όμως ο πλούσιος αυτός παραγωγικά τόπος έχει ανάγκη από εργατικά χέρια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, που είναι επίσης γενικός γραμματέας της ΕΑΣ Καβάλας και μέλος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει ότι όσο αυξάνονται στρεμματικά οι εντατικές καλλιέργειες, προκύπτουν προβλήματα με τους εργάτες γης που λιγοστεύουν.

«Αλλοδαποί εργάτες αλβανικής καταγωγής που δούλευαν παραδοσιακά στη χώρα μας σε αγροτικές εργασίες, εδώ και 3-4 χρόνια είτε μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε αλλάζουν κλάδο εργασίας και εγκαταλείπουν τα χωράφια».

Επισημαίνει πως έγινε μία σοβαρή προσπάθεια από την ΕΘΕΑΣ και ειδικότερα τον αντιπρόεδρο, Κώστα Γιαννακάκη, για την επίλυση του προβλήματος, μέσα από διακρατικές επαφές. «Προχώρησαν διακρατικές συμφωνίες με την Ινδία, το Βιετνάμ και την Αίγυπτο, η οποία έχει συνεργασία με τους αλιεργάτες της Ελλάδας. Επίσης, θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Ινδούς που είναι ένας λαός ειρηνικός, όπως και τους Βιετναμέζους».