Απ. Τουραλιάς, πρόεδρος ΕΛΟΠΥ: Έρχεται νέα παράταση για Ζώνες Ιχθυοκαλλιέργειας

Ως αναγκαία προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το δυναμικό των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών θεωρεί την επίλυση του χωροταξικού ζητήματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς. Όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», υπάρχει διαβεβαίωση για μονοετή παράταση στη χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ωστόσο, «εκκρεμούν οι λύσεις στα προβλήματα που προκαλούν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων ίδρυσής τους». Το θέμα και οι προοπτικές του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιεργειών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις του κλάδου το 2020, τη χρονιά που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός; Πόσο επηρεάστηκαν από τις δυσκολίες στις μεταφορές;

Το 2020 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις, ακολουθώντας προφανώς την εμφάνιση και την εξέλιξη της πανδημίας. Η εκκίνηση ήταν θετική, όμως από τον Μάρτιο ξεκίνησε να καταγράφεται σταδιακή πτώση του τζίρου, η οποία τον Ιούνιο έφτασε το 70%, κυρίως λόγω των ακυρώσεων και των αναβολών των παραγγελιών που προκλήθηκαν από το διαδοχικό κλείσιμο των περισσότερων αγορών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, βιώσαμε αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την ομαλή ροή των προγραμματισμένων ή και των νέων παραγγελιών τους επόμενους μήνες του έτους. Οι πωλήσεις κατά το β’ εξάμηνο συνεχίστηκαν με ηπιότερες διακυμάνσεις, ανάλογα με τη διάρκεια και την αυστηρότητα των τοπικών περιορισμών στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, η μικρή τουριστική περίοδος δεν ευνόησε την κατανάλωση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.

Συνοψίζοντας, οι κυριότερες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν η έλλειψη ρευστότητας λόγω των μειωμένων πωλήσεων, η ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της διαχείρισης της πλεονάζουσας (αδιάθετης) ποσότητας και το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ιδίως στις χώρες όπου αυτή γινόταν αεροπορικώς.

Υπάρχουν εταιρείες του κλάδου, οι οποίες κατέγραψαν ζημιές; 

Είναι γεγονός ότι αρκετές εταιρείες κατέγραψαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποζημιώσεις που θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος λόγω της Covid-19 ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε μια δύσκολη χρονιά.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2021;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών περίπου 3%. Η αποδοχή και η ζήτηση των προϊόντων μας βαίνει αυξανόμενη, με δεδομένη την κορυφαία ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και τη συστηματική υποστήριξη σε επίπεδο μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Παράλληλα, όμως, οι τιμές δέχονται πίεση από την αρχή του έτους. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι αφορά την υγιή κερδοφορία και τη βιωσιμότητα του κλάδου. 

Η ενεργειακή κρίση πόσο και πώς επηρεάζει τον κλάδο; Είναι πιθανόν οι καταναλωτές να δουν αυξήσεις στις τιμές των ψαριών; 

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρατηρούνται ανατιμήσεις σε όλες τις βασικές εισροές της υδατοκαλλιέργειας –πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, ενέργεια, μεταφορές κ.λπ.– προκαλώντας συνακόλουθα αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει από την αρχή του έτους αύξηση 87,5%. Οι εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο αυτό το κύμα ανατιμήσεων και ένα μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής θα μετακυλιστεί στην τιμή του προϊόντος. 

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό; 

Σε γενικές γραμμές, διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Οι μεταβολές στην ευρωπαϊκή παραγωγή είναι μικρές και δεν επηρεάζουν τις ελληνικές πωλήσεις. Υπάρχει, πάντως, μια αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το 2022 σε σχέση με την Τουρκία.

Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή και ποιες είναι οι προοπτικές να προχωρήσει;

H ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) παραμένει η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα του κλάδου, καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή του.

Υπογραμμίζεται πως ο κλάδος παράγει σήμερα το 90% της μέγιστης αδειοδοτημένης δυναμικότητας της χώρας και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική.

Μετά από διαδοχικές παρατάσεις, έχουν ιδρυθεί μόλις 3 από τις 23 ΠΟΑΥ και είναι απολύτως απαραίτητο και επείγον η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου να μετατραπεί σε πράξη. Βρισκόμαστε εν αναμονή συμπληρωματικής παράτασης –υπάρχει διαβεβαίωση ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου η μονοετής– εκκρεμούν, ωστόσο, οι λύσεις στα προβλήματα που προκαλούν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων ίδρυσης των ΠΟΑΥ.

Κλάδος-πρωταγωνιστής στη «γαλάζια ανάπτυξη»

Υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια;

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ελληνικής υδατοκαλλιέργειας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Υπάρχουν πραγματικά όλες οι προϋποθέσεις: τεράστια πείρα, σοβαρές υποδομές, εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, κορυφαία τεχνογνωσία – όλα αυτά σε συνδυασμό με την καθαρότητα των νερών λόγω χαμηλής βιομηχανικής ρύπανσης.

Τα προϊόντα μας, επαναλαμβάνω, είναι εξαιρετικά από άποψη ποιότητας και διατροφικής αξίας, αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Αν αρθούν οι εκκρεμότητες που αναλύθηκαν προηγουμένως, ο κλάδος έχει λαμπρό μέλλον ως πρωταγωνιστής της λεγόμενης «γαλάζιας ανάπτυξης» για τη χώρα μας.