Μια απαιτητική καλλιέργεια εισέρχεται στη γεωργία του μέλλοντος

Τα τρία βασικά χωριά της ορεινής Κορινθίας που παράγουν επιτραπέζια ντομάτα έχουν ήδη ξεκινήσει την εισαγωγή τους στη γεωργία του μέλλοντος, όπως τη χαρακτήρισε η Αλέκα Τάτση, τεχνολόγος-οινολόγος και συνεργάτης του γραφείου γεωπόνων «Γεωπονική Κιάτου».

Σε συνεργασία με παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, έχει γίνει εγκατάσταση τριών τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC στα χωριά Κλημέντι, Καισάρι και Βελίνα. «Η εμβέλεια των σταθμών είναι γύρω στα 1.500 στρέμματα και η εγκατάστασή τους έγινε σε καίρια σημεία, μέσω των οποίων καλύπτεται το 80% της περιφέρειας στην οποία στοχεύουμε, αλλά και ένας μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών και όχι μόνο εκείνοι στα στρέμματα των οποίων έχει γίνει η εγκατάσταση των σταθμών», αναφέρει η κ. Τάτση.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καιρικές μεταβολές αλλά και η πεποίθηση ότι η ευφυής γεωργία είναι το μέλλον για τον αγροτικό τομέα, ήταν οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια της επιτραπέζιας ντομάτας στην περιοχή της Κορινθίας. «Ο λόγος που επενδύουμε στην ευφυή γεωργία είναι γιατί πιστεύουμε ουσιαστικά ότι είναι το μέλλον. Εκτός αυτού, προσπαθούμε μέσα στο γενικότερο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει να μειώσουμε τις εισροές με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο, με την παράλληλη παραγωγή ενός ποιοτικότερου προϊόντος», επεσήμανε η κα Τάτση.

Απαιτητική καλλιέργεια

Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης καλλιέργειας, τόσο σε νερό όσο και σε φυτοπροστασία και θρέψη, καθιστούσαν αναγκαία την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων που μπορούν να δώσουν ακριβή στοιχεία για τις ανάγκες της καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, η κα Τάτση ανέφερε ότι «είναι από τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες που υπάρχουν στην Ελλάδα, χρειάζονται ποτίσματα σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ λίπανση και φυτοπροστασία εβδομαδιαία.

Αν μέσω της κατάλληλης εφαρμογής των εισροών μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα είναι μεγάλο το όφελος για τον παραγωγό. Η ευφυής γεωργία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο στα χέρια του γεωπόνου για να δώσει στοχευμένες συμβουλές στον παραγωγό. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να σου δείξει το φυτό ποιες είναι οι ανάγκες του, καθώς γνωρίζεις ήδη».

Ο Χρήστος Ψαρράκος, γεωπόνος και παραγωγός, στη γη του οποίου έχει γίνει η εγκατάσταση ενός από τους τρεις σταθμούς, ανάφερε ότι «η ευφυής γεωργία, μέσω και της μείωσης του κόστους παραγωγής, μπορεί να βοηθήσει σε χρονιές όπως η φετινή, όπου οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ χαμηλές».

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι παραγωγοί της περιοχής ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς είναι κάτι που τους αρέσει πολύ, γνωρίζοντας που μπορεί να φτάσει η εφαρμογή του και τα οφέλη που πρόκειται να έχουν. Ενδιαφέρονται για τον τρόπο λειτουργίας του και τα δεδομένα που συλλέγονται και πιστεύω ότι όταν υπάρξει εκπαίδευση και ευρύτερη επιμόρφωση στον συγκεκριμένο τομέα, η ανάγκη της ευφυούς γεωργίας θα εκτιναχθεί».

Ο κ. Ψαρράκος καταλήγει, λέγοντας ότι η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην περιοχή της Κορινθίας και την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ντομάτας βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε το επόμενο διάστημα να δοθούν οι συμβουλές. «Όλοι οι παραγωγοί ακολουθούν πρωτόκολλα ολοκληρωμένης διαχείρισης και με αυτόν τον τρόπο, την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας δηλαδή, εκτιμούμε ότι θα βοηθηθούν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, θα μπουν στη νέα εποχή της γεωργίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και κάνοντας χρήση συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα».

Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας, η οποία θα προκύψει από την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και των εισροών, όπως το αρδευτικό νερό και οι ψεκασμοί. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού έργου LIFE GAIA Sense, το οποίο συντονίζει η NEUROPUBLIC, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση.