Απειλεί να διακόψει η Μαλαισία τις εξαγωγές φοινικέλαιου στην ΕΕ

Αιτία οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της αποψίλωσης των δασών

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας άφησε να εννοηθεί ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φοινικέλαιου στην ΕΕ ως αντίποινα για τους νέους κανόνες κατά της αποψίλωσης των δασών που ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Όπως διεμήνυσε ο υπουργός Φυτειών και Εμπορευμάτων της Μαλαισίας, Fadillah Yusof, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο είναι πιθανό να σταματήσει τις εξαγωγές του βασικού εμπορεύματος στην ΕΕ, την τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον κόσμο.

Ο Yusof πρόσθεσε ότι η Μαλαισία θα συζητήσει για αυτό το ενδεχόμενο με την Ινδονησία, η οποία είναι η κορυφαία παραγωγός και εξαγωγέας φοινικέλαιου στον κόσμο, και πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί που επηρεάζουν το προϊόν.

Να τονιστεί ότι, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Joko Widodo, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση μαζί με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Anwar Ibrahim, δεσμευόμενοι να καταπολεμήσουν τις «διακρίσεις κατά του φοινικέλαιου», χωρίς να αναφέρονται ρητά στον τελευταίο κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τους Straits Times, μέσο ενημέρωσης της Σιγκαπούρης. Οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της αγοράς του προϊόντος.

Νωρίτερα φέτος, ο Ινδονήσιος πρόεδρος Widodo είχε επικρίνει τα σχέδια της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των βιοκαυσίμων φοινικέλαιου έως το 2030 βάσει της νέας Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας («RED II») κατά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες της Νότιας Ασίας απαρτίζουν το 85% των παγκόσμιων εξαγωγών φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο από την Ινδονησία και τη Μαλαισία αντιπροσώπευε το 44,6% και αντίστοιχα το 25,2% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ για το 2021. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εφαρμογή εταιρικής «δέουσας επιμέλειας» στις εισαγωγές φοινικέλαιου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη Μαλαισία και την Ινδονησία, που ως παγκόσμιες ηγέτιδες στην παραγωγή του προϊόντος θα πρέπει να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους αυστηρότερους κανονισμούς για να διατηρήσουν την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Η νομοθετική πρόταση αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.