Απειλή για την παγκόσμια γεωργία τα χωροκατακτητικά ξένα είδη

Απειλή για την παγκόσμια γεωργία τα χωροκατακτητικά ξένα είδη

Μια σημαντική μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά τα “ξένα χωροκατακτητικά είδη”, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας – PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Διαβάζοντας την μελέτη μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί κανείς, ότι οι χώρες που υστερούν οικονομικά και οργανωτικά στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά της εισαγωγής τέτοιου είδους οργανισμών (μεταξύ αυτών είναι και το βακτήριο της xyllela fastidiosa που πλήττει τις ελιές, το κόκκινο σκαθάρι που πλήττει τους φοίνικες, την μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών, την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών κ.α. ) είναι πιο ευάλωτες.

Τέτοιες έρευνες θα έπρεπε να προβληματίζουν την ελληνική πολιτεία αφού και η ελληνική γεωργία βρίσκεται έκθετη σε τέτοιου είδους απειλές (τόσο στην φυτική όσο την ζωική, αλιευτική και δασική παραγωγή) που τρέχουμε πάντα να αντιμετωπίσουμε (όταν κακό έχει γίνει) ενώ θα έπρεπε να έχουμε αναπτύξει εκείνον το μηχανισμό που τις προλάμβανε.

Ειδικότερα, η εν λόγω έρευνα έρχεται να δώσει νέα στοιχεία και εκτιμήσεις για το ποιες είναι οι πιο ευάλωτες χώρες από την απειλή των χωροκατακτητικών ειδών (δηλαδή των ειδών-εισβολέων που μεταφέρονται από άλλες ηπείρους και διαταράσσουν την ισορροπία της βιοποικιλότητας). Η έρευνα που αφορά πάνω από 124 χώρες εστιάζει σε πάνω από 1.300 χωροκατακτητικά είδη που αφορούν την γεωργία. Τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης δείχνουν πως τα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν απειλή για την παγκόσμιο αγροτικό τομέα και προκαλούν ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα κατάταξης που ενσωματώνει τις εμπορικές ροές, τη διανομή των χωροκατακτητικών ειδών και τα είδη των καλλιεργειών ώστε να προσδιοριστούν ποιες χώρες απειλούνται περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα – και σύμφωνα πάντα με τη μελέτη – σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής πάντα σε αναλογία με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Το Μαλάουι, το Μπουρούντι και η Γουινέα βρίσκονται στη κορυφή της λίστας.

Όπως τονίζει ο Dean Paini, ερευνητής στη μονάδα βιοασφάλειας και κέντρο ερευνών (PBCRC) της Αυστραλίας και συγγραφέας της μελέτης «Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν παρόμοιες οικονομίες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία. Γι’ αυτό και μία πιθανή απειλή από τα χωροκατακτητικά είδη θα έχει μεγαλύτερη επίδραση και αρνητικές επιπτώσεις σε αυτές».

Οι ερευνητές της μελέτης ωστόσο ανακάλυψαν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, δύο χώρες κολοσσοί στην γεωργία και στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βιώσουν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των χωρών που αποτελούν πηγή χωροκατακτητικών ειδών αφού ένας μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων ειδών κατοικεί σε αυτές.

Τέλος, οι ερευνητές της μελέτης τονίζουν πως τα χωροκατακτητικά είδη – σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του εμπορίου και την αλλαγή στις παγκόσμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις – μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή του οικοσυστήματος που εγκαθίστανται εξαφανίζοντας τον πληθυσμό των τοπικών ειδών, δρώντας ως παράσιτα.