Το θρακιώτικο μέλι στην Apimondia 2017

Στην Κωνσταντινούπόλη χτυπάει η καρδιά της μελισσοκομίας

apimodia-2017

Το καλό όνομα του θρακιώτικου μελιού και η καλή ποιότητα είναι τα χαρτιά που βάζει στις αποσκευές του ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Μελισσοκόμων και Φίλων της Μέλισσας Θράκης ΠΟΜΦΙΜΕΛ, προκειμένου να συμμετάσχει με περίπτερο στην 45η έκθεση Apimondia, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Θα βρίσκονται στο stand #29, επιχειρώντας να ενημερωθούν από τους αξιόλογους επιστήμονες της μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης, αλλά κυρίως για να κλείσουν καλές συμφωνίες, εξηγεί ο πρόεδρος Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, καθώς εκεί θα βρίσκονται έμποροι από όλο τον κόσμο. «Μας ενδιαφέρουν οι ομιλίες, αλλά πρώτα το εμπόριο. Από τότε που ιδρύσαμε τον Σύλλογό μας λαμβάνουμε μέρος σε εκθέσεις στο εξωτερικό με το μέλι της Θράκης, που είναι υπέροχο. Σε οργάνωση διεθνούς επιπέδου, όπως η Apimondia, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε. Θα έχουμε δείγματα μελιού της περιοχής μας, θα μοιράσουμε φυλλάδια, σε μια προσπάθεια να ανοιχτούμε προς τα έξω». Εξάγουν ήδη μέλι στη Γερμανία και επιχειρούν άνοιγμα και σε άλλα κράτη.

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα που έχει το μέλι Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΟΜΦΙΜΕΛ τονίζει ότι «ο ξένος καταναλωτής εντυπωσιάζεται γιατί είναι “καθαρό” το όνομά μας. Όταν κάποιοι ακούνε Ελλάδα και Θράκη, ενδιαφέρονται». Αντίθετα, παρατηρεί πως ορισμένα γειτονικά κράτη έχουν κακή φήμη.

Οι κυψέλες αριθμούν 6.500 για τα 130 μέλη τους, που μέχρι στιγμής έχουν μια καλή χρονιά, πλην όμως τα μελίσσια χρειάζονται μετακίνηση. Ο ίδιος πήγε στον Έβρο και τη Δράμα και σχεδιάζει να κατέβει στην Χαλκιδική και την Πελοπόννησο. Σε μια ενδεχόμενη σημαντική παραγγελία, που θα προκύψει μέσα από τη συμμετοχή στην σπουδαία έκθεση της Κωνσταντινούπολης, θα καλέσουν μελισσοκόμους από όλη την Θράκη. «Η παραγόμενη ποσότητα αυξάνεται μέρα με την μέρα. Εάν προκύψει μια παραγγελία, δεν θα κοιτάξουμε εάν είναι κάποιος μέλος μας. Συνεργαζόμαστε και με άλλους μελισσοκόμους», διευκρινίζει, καθώς οι πόρτες στο εμπόριο χρειάζεται να μένουν ανοιχτές.