Γνωστή για τα θρεπτικά της συστατικά αλλά και  την απλότητά της , η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο.

Με έμφαση στην ψημένη και όχι την τηγανισμένη τροφή, τα περισσότερα παραδοσιακά πιάτα αποφεύγουν πολύπλοκες σάλτσες, προτιμώντας το άρωμα των καρυκευμάτων.

Οι διατροφολόγοι έχουν από καιρό πειράξει την ελληνική χρήση ακόρεστων λιπών όπως το ελαιόλαδο και τα ακατέργαστα σάκχαρα όπως το μέλι, καθώς και τα όσπρια και τα λαχανικά, με βάσιμους λόγους – η Μεσογειακή χώρα βρίσκεται στην κορυφή των λιστών μακροζωίας.

Πράγματι, ένα ελληνικό νησί, η Ικαρία, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας στους τρεις από τους 8.500-περίεργους κατοίκους του είναι άνω των 90 ετών.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν και άλλα συστατικά του τρόπου ζωής, η τυπική ελληνική διατροφή φαίνεται να αποτελεί μείζον παράγοντα εδώ.

Από το μουσακά μέχρι το σουβλάκι, εδώ είναι 24 από τα πιάτα που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν και αγαπούν:

Ταραμοσαλάτα

Γίγαντες

Χωριάτικη σαλάτα

Κοτόσουπα

Πίτες

Φάβα

Κεφτέδες

Σουτζουκάκια

Μουσακάς 

Μοσχάρι κοκκινιστό

Παστίτσιο

Λαδερά

Κουλούρια

Μπουγάτσα

Σπετζοφάι

Γαλέος Σκορδαλιά

Σουβλάκι

Τζατζίκι

Κλέφτικο

Μελομακάρονα

Γεμιστά

Ντολμαδάκια

Λουκουμάδες

Γλυκά κουταλιού

Πηγή: cnn.com