«Απλώνουν» χρονικά την καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας τα νέα τιμολόγια των μεταποιητών

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι η πριμοδότηση που δίνουν για πρώιμες και όψιμες ντομάτες η Νομικός και η Damavand

Αλλαγές που σηματοδοτούν την επιδίωξή τους για διεύρυνση της περιόδου παραλαβής και επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας, αλλά και την εντατικοποίηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της Νομικός και της Damavand που επιδόθηκαν (με αρκετή καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες χρονιές) λίγο πριν εκπνεύσει ο Φεβρουάριος στις ομάδες παραγωγών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

«Βλέπει» 220.000 τόνους η Νομικός

Διατηρώντας αμετάβλητες τις τιμές στις τρεις κατηγορίες ντομάτας και επιδιώκοντας να παραλάβει φέτος 10% περισσότερη πρώτη ύλη, φτάνοντας τους 220.000 τόνους, η Νομικός αλλάζει τον τρόπο πληρωμής της πρώιμης και της όψιμης, επαναφέροντας το καθεστώς που εφάρμοζε μέχρι πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή, πέρσι και πρόπερσι πλήρωνε την πρώιμη και την όψιμη ως ποσοστό επί του συνόλου της ποσότητας που παραλάμβανε, το 10% της πρώιμης και το 30% τα όψιμης τα πριμοδοτούσε με 3 ευρώ/τόνο.

Τώρα, μετά από σχετικό αίτημα των ομάδων παραγωγών, το προσδιορίζει ημερολογιακά με περιόδους παραδόσεων, προβλέποντας μέχρι και 100 ευρώ/τόνο για την πρώτη πρώιμη και την τελευταία όψιμη περίοδο παραδόσεων, που ισοδυναμεί με αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο τρόπο πριμοδότησης που έφτανε μαζί με την πριμοδότηση τα 95 ευρώ/τόνο και για συγκεκριμένα ποσοστά των παραδόσεων.

Οι τιμές στις τρεις πρώτες κατηγορίες (Α, Β και Γ) για το εργοστάσιο του Δομοκού διατηρούνται στα 92 ευρώ/τόνο, 87 ευρώ/τόνο και 83 ευρώ/τόνο. Για το εργοστάσιο των Φαρσάλων, οι αντίστοιχες τιμές είναι 90 ευρώ/τόνο, 85 ευρώ/τόνο και 81 ευρώ/τόνο αντίστοιχα για απόσταση μεγαλύτερη από 25 χλμ. από το εργοστάσιο και 88 ευρώ/τόνο, 83 ευρώ/τόνο και 79 ευρώ/τόνο για απόσταση μικρότερη από 25 χλμ. από το εργοστάσιο. Επίσης, φέτος, εκτός από τα δύο τιμολόγια για τα εργοστάσια Δομοκού και Φαρσάλων, η Νομικός απευθύνθηκε με ξεχωριστό τιμολόγιο στην Ομάδα Παραγωγών Τομάτας Γη, που συγκεντρώνει παραγωγούς από την περιοχή της Λιβαδειάς, με υψηλότερες τιμές από τα άλλα δύο λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους για τις παραδόσεις στο εργοστάσιο του Δομοκού.

Βάση τα 92 ευρώ στον Δομοκό

Ενδεικτικά, για τη μονάδα του Δομοκού οι τιμές προς ΘΕΣΤΟ, Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, ΑΣ Μαγνησίας, Δήμητρα, Κιλελέρ, Φαρσάλων Γη και ΓΠΣ Χάλκης για την πρώτη κατηγορία (κόκκινοι και ακέραιοι καρποί σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της παραδιδόμενης νωπής ντομάτας) και για εκφόρτωση στη ράμπα της αποφλοιωμένης ξεκινούν από 92 ευρώ/τόνο στα 5brix και προστίθεται μπόνους:

✱ 8 ευρώ/τόνο για παραδόσεις μέχρι 27/07.
✱ 5 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 28/07 έως 31/07.
✱ 3 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 01/08 έως 03/08.
✱ 3 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 06/09 έως 12/09.
✱ 5 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 13/09 έως 19/09.
✱ 8 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 20/09 έως τέλος.

Για την Ομάδα Παραγωγών Τομάτας Γη, από τη Λιβαδειά, η βασική τιμή για την πρώτη ποιότητα στο ίδιο εργοστάσιο είναι 99 ευρώ/τόνο και τα μπόνους παραμένουν τα ίδια.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Νομικός, «θέλουμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ποιότητα και παράλληλα να επεκτείνουμε τη σεζόν. Δηλαδή, να έχουμε ντομάτα πιο νωρίς και πιο αργά. Τα εργοστάσια έχουν συγκεκριμένη δυναμικότητα. Επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα και να τελειώσουμε αργότερα». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Νομικό, η στόχευση όλων των εταιρειών φέτος είναι να κάνουν περισσότερα «λοιπά προϊόντα» πέραν του ντοματοπολτού.

Στοχεύει τους 110.000 τόνους η Damavand

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Damavand, διατηρώντας τη βασική τιμή των 90 ευρώ/τόνο, στοχεύει σε αύξηση της πρώτης ύλης που θα παραλάβει σε 110.000 τόνους από 90.000 τόνους πέρσι, ήτοι ποσοστό 20%, πριμοδοτώντας την πρωιμότητα και την οψιμότητα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο σαφή την πρόθεσή της να ξεκινήσει νωρίτερα τις παραλαβές.

Αυξάνει σε επτά από πέντε τις περιόδους των παραδόσεων και τις αντίστοιχες τιμές και σπάει την πρώιμη περίοδο που ήταν μέχρι τις 31/7 σε δύο στάδια: Mέχρι τις 26/7 το πρώτο και από 27/7 μέχρι 31/7 το δεύτερο, δίνοντας πριμοδότηση στην πρώτη περίπτωση 9 ευρώ/τόνο και στη δεύτερη 6 ευρώ/τόνο, ενώ πέρσι έδινε 6 ευρώ μέχρι τις 31/7. Επίσης, φέτος προστίθεται η ρήτρα ότι «το μπόνους σύμβασης αφορά τη σύναψη και την τήρηση σύμβασης σε ποσοστό άνω του 80% των αναγραφόμενων ποσοτήτων (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας)», σε αντικατάσταση της περσινής ότι «η σύμβαση αφορά την τήρηση των αναγραφόμενων ποσοτήτων και όρων μεταφοράς ανά παραγωγό (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας)».

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος γεωπονικού της εταιρείας, Βαγγέλης Βαγενάς, διευκρινίζει ότι στόχος της είναι να φτάσει τις επόμενες σεζόν να παραλαμβάνει 3-3,5 τόνους την ημέρα. Φέτος, υπολογίζεται ότι θα παραλαμβάνει 2,5 τόνους/ημέρα. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πριμοδοτούμε την ποιότητα και στις ξένες ύλες, αλλά και στα ποιοτικά ελαττώματα. Πριμοδοτούμε και την πρώιμη και την όψιμη για να διευρύνουμε και το χρονικό διάστημα επεξεργασίας και τις ημέρες παραγωγής». Τέλος, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της εταιρείας, σημειώνει ότι «επιδιώκουμε κάθε χρόνο να θέτουμε υψηλότερους στόχους σε συμβεβλημένα στρέμματα και να πριμοδοτούμε την ποιότητα».

Ικανοποίηση από τους παραγωγούς

Σχολιάζοντας τα δεδομένα που αναδεικνύονται από τα φετινά τιμολόγια, ο Παναγιώτης Καλογιάννης, καλλιεργητής και διαχειριστής της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, που φέτος θα συγκεντρώσει 20% περισσότερα στρέμματα από πέρσι, λόγω της στροφής από το βαμβάκι προς τη βιομηχανική ντομάτα, σημειώνει πως «είναι φανερό ότι με τον Νομικό να διατηρεί το προβάδισμα στη μεταποίηση, συντελείται μια μετακίνηση και αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Ο δεύτερος παίκτης μπαίνει δυναμικά στο τοπίο. Τα τελευταία τρία χρόνια, έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε και πλέον διεκδικεί ακόμα πιο συγκροτημένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά».

Θετικές κρίνει τις εξελίξεις που σκιαγραφούνται μέσα από τις προθέσεις που διαφαίνονται στα τιμολόγια των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της Θεσσαλίας ο Γιώργος Δρόσος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το να υπάρχουν αξιόπιστοι παίκτες στην αγορά είναι καλό για το μέλλον της καλλιέργειας της βιομηχανικής ντομάτας».