Από το 1926 στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των καταναλωτών με αγνά και ποιοτικά προϊόντα

«Η εμπιστοσύνη του κόσμου στα τυριά μας δυναμώνει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς στον δρόμο της επιτυχίας»

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νησιού αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ένωσης. Το 1955, λοιπόν, κάποιοι αγροτοκτηνοτρόφοι θέλησαν να φτιάξουν δικό τους τυρί (καθώς η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν) και συγκέντρωσαν το γάλα τους, ενώ η Ένωση τούς παρείχε την τεχνογνωσία.

Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η ΕΑΣ Νάξου προχώρησε στην πιστοποίησή του ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Πατάτα Νάξου

Η ΕΑΣ Νάξου επένδυσε μεγάλα ποσά στο άλλο σημαντικό προϊόν του νησιού, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πιστοποιημένο συσκευαστήριο (με ίδια κεφάλαια), ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Επίσης, η ΕΑΣ Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή Πατάτας Νάξου ΠΓΕ.

Επενδύσεις και εγκαταστάσεις

Παράλληλα, η Ένωση, δαπανώντας τεράστια ποσά, δημιούργησε μια σύγχρονη Τυροκομική Μονάδα (Βιομηχανία Γάλακτος). Η εν λόγω πιστοποιημένη μονάδα έχει ως βασικές δραστηριότητές της την παραλαβή αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους της Νάξου και μόνον, με σκοπό την επεξεργασία και την τυροκόμησή τους. Διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χημείο, τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει την προσκομιζόμενη πρώτη ύλη, την ασφαλή τυροκόμηση, τη σωστή ωρίμανση και συντήρηση των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων και, ακόμη, παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Δομή και δίκτυο

Το 2014, η ΕΑΣ Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους μετόχους της εταιρείας. Σήμερα, απασχολεί 130 μόνιμους εργαζομένους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 5ετούς θητείας, το οποίο ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως, διαθέτει δίκτυο διανομής και τροφοδοσίας των προϊόντων της στη Νάξο και στα γύρω νησιά (Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο), αλλά στέλνει τα προϊόντα της και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βραβεία

Επίσης, στην πορεία της μέσα στον χρόνο, η ΕΑΣ Νάξου έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016 και 2018). Εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα, επιδεικνύει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Πιο διεξοδικά θα αναφερθούμε στο κορυφαίο προϊόν της ΕΑΣ Νάξου, τη ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΠΟΠ. Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι ένα κίτρινο σκληρό τυρί, το οποίο ωριμάζει για περισσότερες από 90 ημέρες πάνω σε ξύλινα ράφια, αποβάλλοντας σταδιακά την υγρασία του.

Είναι η μοναδική γραβιέρα στην Ελλάδα με βάση το αγελαδινό γάλα που είναι χαρακτηρισμένη και πιστοποιημένη ως ΠΟΠ, διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστο αγελαδινό γάλα και 20% κατά μέγιστο αιγοπρόβειο. Επίσης, ως προϊόν ΠΟΠ, παράγεται από 100% αγνό και γνήσιο γάλα Νάξου χωρίς προσμείξεις, από ζώα που έχουν εγκλιματιστεί και εκτραφεί για πολλά χρόνια στη Νάξο.

Το Α και το Ω στην παρασκευή της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης και η παραδοσιακή τυροκόμηση. Ορισμένα ακόμη στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά της αγοράς είναι η ήπια γεύση της, η πολύ χαρακτηριστική επίγευσή της και η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ασβέστιο (για να παραχθεί ένα κιλό Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ χρειάζονται 11 κιλά γάλα).

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες και ινστιτούτα ως ένα από τα πλέον κατάλληλα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρών ηλικιών, διότι βοηθά στην ανάπτυξή τους.