Από το αβγό στο KOUKOULI

Η Άννα Καλτσίδου εκτρέφει μεταξοσκώληκες στη δική της σηροτροφική μονάδα

Την ξεχασμένη τέχνη της παραγωγής κουκουλιών μεταξοσκώληκα φρόντισε να μας θυμίσει η Άννα Καλτσίδου, η οποία με πολύ μεράκι και μεγάλη αγάπη έστησε βήμα βήμα τη δική της σηροτροφική μονάδα. Η Άννα σπούδασε λογιστικά, αλλά τελικά την κέρδισε η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και η δημιουργία χειροποίητων φυσικών προϊόντων μεταξιού.

της Μαρίας Ζερβάκη

Η σηροτροφία αποτελούσε για πολλές δεκαετίες αντικείμενο ενασχόλησης των περισσότερων αγροτών της περιοχής του Νομού Σερρών, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η αγάπη της Άννας για το μετάξι την οδήγησε στην εκτροφή του μεταξοσκώληκα, η οποία είχε σταματήσει για περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Η σηροτροφική της μονάδα με την ονομασία ΚOUKOULI πήρε σάρκα και οστά το 2016, παράγοντας αρχικά μόνο κουκούλια. Στη συνέχεια, η φιλόδοξη σηροτρόφος εξέλιξε την τέχνη της παρακολουθώντας σεμινάρια παρασκευής φυσικών καλλυντικών, σχεδίασης και βαφής υφασμάτων, με σκοπό να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της.

Σήμερα, παράγει πλέον χειροποίητα μεταξωτά μαντίλια βαμμένα με φυσικές βαφές, καλλυντικά από υγρό μετάξι, κεραλοιφές, φυσικά αποσμητικά, lip balm, χρωματιστά κουκούλια για κατασκευή κοσμημάτων, διακοσμητικά και κοσμήματα από μετάξι, κρέμες προσώπου και προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως κρέμες, σαμπουάν και conditioner.

Στο κτήμα ΚOUKOULI εκτρέφονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο μεταξοσκώληκες, που τρέφονται αποκλειστικά με τρυφερά φύλλα μουριάς.

Προσβλέποντας στο μέλλον, η πρωτοπόρος σηροτρόφος οραματίζεται να αναδείξει την εκτροφή του μεταξοσκώληκα σε πανελλήνιο επίπεδο, ώστε η σηροτροφία να ανακτήσει το χαμένο της γόητρο. Η δημιουργία νέων σηροτροφικών μονάδων στη χώρα αποτελεί έναν από τους στόχους της.

Η εκπαίδευση μαθητών μέσα από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα

Ένας άλλος μελλοντικός της στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρατηρήσουν εκ του σύνεγγυς την εκτροφή του μεταξοσκώληκα σε όλα τα στάδια, από το αβγό έως το κουκούλι, καθώς και την επεξεργασία του μεταξιού για εξαγωγή μιας ποικιλίας προϊόντων.

«Όνειρό μου είναι η δημιουργία ενός χώρου στον οποίο θα παρουσιάζεται βιωματικά στον επισκέπτη πώς από τη μεταξωτή ίνα της χαριτωμένης κάμπιας δημιουργείται το μεταξωτό ύφασμα και άλλα φυσικά προϊόντα».

Την προηγούμενη σχολική χρονιά, συνεργάστηκε με εκπαιδευτικούς του 12ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, όπου και υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτροφής μεταξοσκωλήκων.

Η επαγγελματική της πορεία ενέπνευσε παιδιά και εκπαιδευτικούς να κατασκευάσουν κοσμήματα και εικαστικά έργα με πρώτη ύλη το κουκούλι. Τα παραγόμενα έργα παρουσιάστηκαν στην «6η Διεθνή Serexpo» Σερρών, όπου η Άννα τίμησε το περίπτερο των μικρών μαθητριών και μαθητών με την παρουσία της και έκανε γνωστή τη δουλειά της στους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι την υποδέχτηκαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Η συνεργασία της με το 12ο Δημοτικό συνεχίζεται και το τρέχον σχολικό έτος και οι μαθητές και οι μαθήτριες προγραμματίζουν ήδη να επισκεφτούν τη νέα σηροτροφική της μονάδα και να συμμετάσχουν στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιθυμία της είναι να ακολουθήσουν κι άλλα σχολεία το παράδειγμα του 12ου Δημοτικού Σχολείου και να μυηθούν στην τέχνη εκτροφής του μεταξοσκώληκα, χτίζοντας γερές βάσεις για όσους και όσες επιθυμούν να ασχοληθούν μελλοντικά με τη σηροτροφία.

Η Άννα Καλτσίδου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα γυναίκας επιχειρηματία από την ακριτική Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σηροτροφία ως μια εκκολαπτόμενη επιχειρηματική ευκαιρία με αφετηρία τη δημιουργία της πρώτης επισκέψιμης σηροτροφικής μονάδας στη χώρα.

Λίγα λόγια για τη μονάδα

Η σηροτροφική μονάδα με την ονομασία ΚOUKOULI λειτουργεί από το 2016 σε ιδιόκτητο χώρο 500 τ.μ., μέσα σε ένα κατάφυτο κτήμα έκτασης 30 στρεμμάτων στους πρόποδες του Όρους Μπέλες, στο ορεινό χωριό της Μακρινίτσας Σερρών. Στον ίδιο χώρο ετοιμάζεται παράλληλα μια επισκέψιμη σηροτροφική μονάδα, η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό έως τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά η εκτροφή μεταξοσκώληκα.

Κατά την επίσκεψη στο σηροτροφείο, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα:

✱ Να δει από κοντά τα στάδια της εκτροφής του μεταξοσκώληκα.

✱ Να αντλήσει πληροφορίες για τη ζωή του εντόμου.

✱ Να ταΐσει ο ίδιος τους μεταξοσκώληκες.

✱ Να μάθει για το μετάξι και τη διαδικασία της αναπήνισης, δηλαδή την εξαγωγή της μεταξωτής ίνας από το κουκούλι.

Επίσης, στο κτήμα ΚOUKOULI προβλέπεται να πραγματοποιούνται σεμινάρια βαφής μεταξιού με φυσικές βαφές και αποτύπωση φυσικών υλικών (φύλλα, λουλούδια, αγριολούλουδα), καθώς και σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων και διακοσμητικών με πρώτη ύλη το κουκούλι.

Φεύγοντας από το κτήμα, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μαζί του έναν μεταξοσκώληκα σε ειδικό δισκάκι, ώστε να εφαρμόσει στην πράξη τις γνώσεις που αποκόμισε, ένα κομμάτι μεταξωτό ύφασμα που έβαψε ο ίδιος, ένα κόσμημα ή ένα διακοσμητικό φτιαγμένο από κουκούλια.