Από το Αποθεματικό Κρίσης τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πλημμυροπαθείς Θεσσαλούς

✱ Στην τελική ευθεία η απόφαση της Κομισιόν ✱ Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου το υπόλοιπο πακέτο, με χρήση του 3% των Άμεσων Ενισχύσεων

Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζεται η Κομισιόν για την παροχή οικονομικής στήριξης προς τους πληγέντες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μέσω του γεωργικού αποθεματικού και των διαθέσιμων εργαλείων που παρέχει η τρέχουσα ΚΑΠ.

Παράλληλα, η πρόταση των οκτώ κρατών-μελών για ad doc οικονομική στήριξη των αγροτών, σε περίπτωση κρίσεων όπως πρώτη αποκάλυψε η «ΥΧ», χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» και πρόκειται να συζητηθεί στα όργανα των Βρυξελλών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Αν και τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο επίτροπος Γεωργίας τόνισε δημόσια την άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο κόσμο τόσο της Θεσσαλίας όσο και της Σλοβενίας, η οποία επίσης επλήγη από τις φονικές πλημμύρες.

Μάλιστα, μιλώντας τόσο εντός του Συμβουλίου όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι περιέγραψε τα όσα έζησε επισκεπτόμενος τη Θεσσαλία. Απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι «απαιτούνται τεράστια ποσά επενδύσεων για να αποκαταστήσουν οι αγρότες την κατεστραμμένη γη, να αγοράσουν ζώα και μηχανήματα και να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα κτήρια. Όμως, η ανθρώπινη τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε φυσικά πλήρως και τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών στη Σλοβενία. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σλοβενία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που είχαν αυτά τα τραγικά γεγονότα στη γεωργική τους παραγωγή».

Αποθεματικό Κρίσης

Στα ευχάριστα νέα είναι ότι η αξιοποίηση του Αποθεματικού Κρίσης φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Όπως αποκάλυψε ο επίτροπος, την περασμένη εβδομάδα το θέμα συζητήθηκε εκτενώς με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ποσά που θα εγκριθούν, αν και ξεκαθάρισε πως αυτά θα είναι σημαντικά.

Όπως σημείωσε, το Γεωργικό Αποθεματικό συνήθως αφορά κρίσεις που προκαλούνται από καταστάσεις στην αγορά, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των αγροτών και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξάλλου συνέβη με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Συμπλήρωσε, δε, πως πολλά κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι χρειάζεται η ενίσχυση της στήριξης για τους αγρότες στη διαχείριση κρίσεων. «Πρέπει να ενισχυθούν τα υπάρχοντα εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος και υπενθύμισε ότι ακριβώς αυτό έγινε σε προηγούμενες κρίσεις, μέσω του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ.

Συμβιβαστική πρόταση για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο σύστημα πιστοποίησης των απορροφήσεων άνθρακα, η ισπανική προεδρία επεξεργάζεται αυτή την περίοδο συμβιβαστική πρόταση. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μιας γενικής προσέγγισης στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 18 Δεκεμβρίου, ή νωρίτερα, στo COREPER.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και την «καθιέρωση ευρωπαϊκού Μητρώου όλων των πιστοποιημένων μονάδων δέσμευσης άνθρακα, το αργότερο τέσσερα χρόνια από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού». Ο επίτροπος Γεωργίας είπε ότι «είναι ευτυχής που διαπιστώνει ότι υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση για το σύνολο των τροπολογιών της προεδρίας στην πρόταση για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα».

Ο ίδιος επέμεινε ότι η «πρόταση της Επιτροπής είναι πολύ σημαντική για τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, αποτελώντας το πρώτο βήμα για να καταστεί εφικτό το όραμα για τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα ως νέα πηγή εισοδήματος και ως ισχυρή δύναμη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Τέλος, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι εξέφρασε την ελπίδα «η τελική συμφωνία για τον προτεινόμενο Κανονισμό να επιτευχθεί εντός αυτής της νομοθετικής περιόδου, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να εφαρμόσει το πλαίσιο πιστοποίησης από το επόμενο έτος».

Προσαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων
«Σε σύγκριση με το παρελθόν, η νέα ΚΑΠ προσφέρει σημαντικό περιθώριο στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τα εθνικά τους στρατηγικά σχέδια σε νέες ή μεταβαλλόμενες συνθήκες», υπογράμμισε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, υπενθυμίζοντας στους υπουργούς ότι «η νέα ΚΑΠ σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε έως και 3% των Άμεσων Ενισχύσεων για τη συνεισφορά του αγρότη σε ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου».

Όπως είπε, πολλά κράτη-μέλη έχουν προγραμματίσει στήριξη για επενδύσεις που αφορούν την αποκατάσταση του δυναμικού της γεωργικής παραγωγής, «που μπορεί γρήγορα να κινητοποιηθεί μετά από τέτοια γεγονότα κρίσης». Και συμπλήρωσε: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, η Επιτροπή ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν ισχυρές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Σας προσκαλούμε να δείτε εάν και πώς μπορείτε να αναπτύξετε περαιτέρω αυτές τις στρατηγικές και να βελτιώσετε τα σχέδιά σας για την ΚΑΠ».

Στην πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Σλοβενία και η Κροατία με την υποστήριξη των Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Μάλτας και Πορτογαλίας, για την ενεργοποίηση ενός ad hoc μηχανισμού στα Στρατηγικά Σχέδια για την οικονομική στήριξη των παραγωγών σε περίπτωση κρίσης, ο επίτροπος Γεωργίας εμφανίστηκε θετικός. Όπως είπε, πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα «τροφοδοτήσει τις συζητήσεις μας για τη χρήση του γεωργικού αποθεματικού, που ήδη πραγματοποιούνται, και αναμένεται να συνεχιστούν υπό τη βελγική προεδρία».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η πρόταση θα αξιολογηθεί, ωστόσο διευκρίνισε ότι «προτού εξετάσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις στα σχέδια της ΚΑΠ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το δυναμικό των υπαρχόντων εργαλείων χρησιμοποιείται πλήρως».

Άλλα θέματα

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις ποσοστώσεις του επόμενου έτους για τα πιο σημαντικά εμπορικά αποθέματα ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα. Επίσης, συζήτησαν την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα.

Επιπλέον, η αυστριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, καθώς και της ανάγκης εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ της επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ειδικά, δε, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Επιτροπή και Συμβούλιο ξεκαθάρισαν ότι η διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, οτιδήποτε και αν συμβεί στη Μέση Ανατολή. Ο επίτροπος εξήγησε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη και ότι προχωρούν θετικά οι συζητήσεις των πέντε γειτονικών κρατών-μελών με την Ουκρανία.