Ο Στέργιος Σαλαμουσάς μιλά για τα προϊόντα της Salamousas Agrifood που ξεχωρίζουν για την προέλευση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Δραστηριοποιείστε σε έναν τόπο αναγνωρισμένο για τα ποιοτικά προϊόντα του. Θεωρείτε ότι αυτό έχει δώσει υπεραξία στα δικά σας προϊόντα; Πείτε μας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. 

Είναι γεγονός πως η Λήμνος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει ένα ισχυρό brand name με ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δώσει ώθηση και στη δική μας δραστηριότητα. Από την πλευρά μας, κύριο ερέθισμα ήταν η αξιοποίηση των τοπικών φυτικών ποικιλιών κατ’ αρχήν μέσω της αναβίωσης της καλλιέργειάς τους και στη συνέχεια με την επαναφορά τους στην αγορά ως σύγχρονα, τυποποιημένα προϊόντα. Η Λήμνος διαθέτει πλούσιο και μοναδικό γενετικό υλικό σε ό,τι αφορά τα σιτηρά & τα όσπριά της, και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ξεχωριστά τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγουμε. 

Διαχειρίζεστε τη διαδρομή των προϊόντων σας από την καλλιέργεια μέχρι τη διάθεση. Πόσο εύκολο είναι αυτό, τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να κάνει το ίδιο; 

Είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό να διαχειρίζεσαι τη διαδρομή από το χωράφι μέχρι και το ράφι, ειδικά όταν πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Στέργιος Σαλαμουσάς (αριστερά), ο Χρήστος Σαλαμουσάς (κέντρο) και ο Παναγιώτης Σαλαμουσάς (δεξιά).

Οι αρμοδιότητες, όμως, είναι διακριτές. Ο Παναγιώτης, γεωπόνος – ζιζανιολόγος απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρακολουθεί τις καλλιέργειες και τον ποιοτικό έλεγχο, ενώ εγώ, σπουδαστής Οικονομικών του Π. Θεσσαλίας, είμαι υπεύθυνος για την τυποποίηση, τις πωλήσεις & το marketing. Ακόμη, η επιχείρηση διαθέτει ένα δίκτυο συνεργατών που αποτελείται από συμβολαιακούς παραγωγούς, μεταφορείς, πωλητές και διανομείς, αλλά και επιστήμονες από το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στήριγμά μας η μητέρα μας, Πολυξένη, που είναι πάντα δίπλα μας.

Πείτε μας για τη φετινή παραγωγή. 

Κάθε καλλιεργητικό έτος είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές απαιτήσεις και αποτελέσματα. Η φετινή χρονιά έδωσε υψηλή ποιότητα στο σκληρό σιτάρι μας, καλή παραγωγή στον Άφκο (φάβα Λήμνου) και στα Κουκιά, ενώ οι λοιπές καλλιέργειες είχαν αρκετά καλά αποτελέσματα. Χρειάζεται πάντα εγρήγορση και προσαρμογή στις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών που πλέον γίνονται διακριτές.

Η αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω ειδικών συνθηκών μεταβάλλεται συνεχώς, είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις προκλήσεις; Ποια είναι τα σχέδιά σας; 

Η αλήθεια είναι πως από τον Μάρτιο, μετά την εμφάνιση της Covid-19, παρατηρήθηκε μια αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο κόσμος έμεινε σπίτι, μαγείρεψε και πειραματίστηκε. Εμείς ανταποκριθήκαμε στη συνθήκη. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η παραγωγή νέων προϊόντων, όπως λιαστό ντοματάκι σε λάδι το οποίο ήταν ιδέα του πατέρα μας που χάσαμε πρόσφατα, αλλά και τριών humus από όσπρια Λήμνου, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε ως έτοιμα γεύματα, είτε ως συνοδευτικά ή αλείμματα. Τα νέα αυτά προϊόντα βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών & ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να βγουν στην αγορά.

Ιστορικό


Η επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Η ιστορία της ξεκινάει περίπου 100 χρόνια πριν με τον ερχομό των προσφύγων στο νησί. Η οικογένεια ασχολήθηκε με τον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως η αλευροποιία, η τυροκομία, το εμπόριο σιτηρών, οσπρίων, ζωοτροφών, γεωργικών εφοδίων κ.ά.

Το project Salamousas Agrifood ξεκίνησε από τον Χρήστο Σαλαμουσά, που οραματίστηκε την αναβίωση των τοπικών ποικιλιών σιτηρών & οσπρίων.

Το 2008 ξεκίνησε τη συλλογή και τον πολλαπλασιασμό του τοπικού γενετικού υλικού, συγκεντρώνοντας σπόρους από παλαιούς καλλιεργητές και το ΕΘΙΑΓΕ. Το 2012 τα προϊόντα βγήκαν στην αγορά της Λήμνου σε σακιά των 10kg, ενώ το 2017, όταν ανέλαβε η νέα γενιά, προχώρησε στη λιανική και προώθηση των προϊόντων στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ υπήρξε πρωτοπόρος στη Συμβολαιακή Γεωργία πανελλαδικά, υπογράφοντας το πρώτο συμβόλαιο το 2008. Έχει συνεργαστεί με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την προμήθεια βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Σήμερα έχοντας δημιουργήσει ένα ευέλικτο οικοσύστημα, συνεργάζεται με μια ομάδα 10 καλλιεργητών από την Ανατολική Λήμνο, με 850 στρέμματα εκτάσεων. Οι παραγωγοί συνεργάζονται μεταξύ τους, ενώ η επιχείρηση παρέχει γεωπονική και οικονομοτεχνική υποστήριξη, διασφάλιση τιμής, απορρόφηση ποσότητας, ενώ θέτει τις προδιαγραφές για τα παραγόμενα προϊόντα, τα οποία αποθηκεύονται στα ιδιόκτητα silos. Συνεργάζεται με την επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗΣ, την οποία προμηθεύει αποκλειστικά σκληρό σιτάρι Μαυραγάνι για την παραγωγή του ομώνυμου ψωμιού!

Τα προϊόντα Salamousas Agrifood κερδίζουν συνεχώς τη ζήτηση και θα τα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία & delicatessen ανά την Ελλάδα (4 Seasons, Καραμανλίδικα του Φάνη, Περί Λέσβου, Α2, Η Κάπαρη, Παντοπωλείο Μεσογειακής (Αθήνα), Μανδραγόρας, Levon (Πειραιάς), Olicatessen (Θεσσαλονίκη), Sary (Ξάνθη), Βαζάκι (Καβάλα) και πολλά άλλα.

Προϊόντα

Η Salamousas Agrifood παράγει 6 προϊόντα σε 15 κωδικούς λιανικής και horeca, ενώ από τον Μάιο έχει βγάλει στην αγορά τρεις premium βαμβακερές, οικολογικές & επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για τα όσπρια.

 


Άφκος (Φάβα Λήμνου) από την τοπική ποικιλία Lathyrus Ochrus.

Ο Άφκος κερδίζει συνεχώς σε ανταγωνισμό. Πρόκειται για μια φάβα με πλούσια και γήινη γεύση. Ιδιοκτήτες καταστημάτων και γευσιγνώστες τη χαρακτηρίζουν ως μία από τις καλύτερες ελληνικές φάβες.


Ρεβύθι από την τοπική ποικιλία «Παναγιά»

Μετρίου μεγέθους και βραστερό, όσο ένα αγνό ελληνικό ρεβύθι. Δεν περιέχει πρόσθετα ενίσχυσης της βραστικότητάς του.


Φασόλι Ασπρομύτικο Λήμνου από την τοπική ποικιλία Vigna Unguiculata

Παράγεται μόνο στη Λήμνο και κυρίως στην περιοχή της Ατσικής και του Βάρους. Μοιάζει με το μαυρομάτικο, έχει μικρότερο μέγεθος και άσπρη μύτη. Είναι ιδανικό για σαλάτες με λαχανικά, ενώ μαγειρεύεται και ως σούπα.


Κουκί – Φούλι Λήμνου από την τοπική ποικιλία Vicia Faba Major

Σπόρος που έφεραν οι Λημνιοί εξ Αιγύπτου και καλλιεργούνταν πάντα για ιδιοκατανάλωση. Εντατικοποιήσαμε την καλλιέργεια αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ξερικό με μετρίου μεγέθους καρπό ιδιαίτερης βραστικότητας, ψιλή φλούδα και καστανό χρώμα.  


Σιτάρι αποφλοιωμένο από τη χαρακτηριστική ποικιλία σκληρού σίτου «Λήμνος»

Ποικιλία ευρέως γνωστή με αναφορές σε πληθώρα επιστημονικών συγγραμμάτων. Το παραγόμενο σιτάρι είναι εξαιρετικής ποιότητας.


Αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου «Λήμνος

Πρόκειται για το αυθεντικό Λημνιό κίτρινο αλεύρι. Προέρχεται από την ποικιλία «Λήμνος», καλλιεργείται και αλέθεται στο νησί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, περιέχει τα σιμιγδάλια του, ενώ δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, βελτιωτικά & πρόσθετα.