Από τον στάβλο στο κρεοπωλείο η ξανθιώτικη Meat Company

Η πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση της οικογένειας Παπαδόπουλου με παράδοση ενός αιώνα

Απόστολος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της «Απόστολος Παπαδόπουλος The Meat Company»

Μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα εκτροφής και πάχυνσης μοσχαριών για κρεατοπαραγωγή όπου… τίποτα δεν πάει χαμένο έχει καταφέρει να δημιουργήσει στην Ξάνθη ο επιχειρηματίας Απόστολος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της «Απόστολος Παπαδόπουλος The Meat Company».

Όπως, μάλιστα, εξηγεί ο ίδιος στην «ΥΧ», «όταν μιλάμε για πλήρη καθετοποίηση το εννοούμε», αφού η επιχείρηση διαθέτει επίσης σφαγείο και εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος, όπου παρασκευάζονται αλλαντικά και κρεατοσκευάσματα, τα οποία πωλούνται στο δικό της κρεοπωλείο, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Παράλληλα, διαθέτει και μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων rendering, ενώ τμήμα των υποπροϊόντων χρησιμοποιείται για την παραγωγή υγρού βιοαερίου και μεθανίου, τα οποία με τη σειρά τους αξιοποιούνται για τη θέρμανση του νερού που χρησιμοποιείται μέσα στη μονάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι, πέρα από την ποιότητα των προϊόντων της, έχει λάβει και βραβεία για τα επιτεύγματά της, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ από το 2018 αποτελεί και μέρος της σύμπραξης ΕΛΛΑδικά μας.

Όπως διηγείται ο κ. Παπαδόπουλος, η οικογένεια πάντα είχε κάποια ζώα για τις βασικές ανάγκες διατροφής της, όμως μέχρι το 1999 «δούλευε» βασικά το κρεοπωλείο. Η ιδέα για την επαγγελματική ενασχόληση με την κτηνοτροφία ήρθε ακριβώς για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξεύρεση ποιοτικής πρώτης ύλης για το μαγαζί. «Χρειαζόμασταν σταθερό προϊόν για το κρεοπωλείο και σκεφτήκαμε να το παράγουμε μόνοι μας», εξηγεί.

Συμβολαιακή κτηνοτροφία από το 2015

Έτσι, στα τέλη 1999 με αρχές 2000, η εταιρεία αποφάσισε να φέρει κάποια ζώα από το εξωτερικό για πάχυνση από τις γνωστές ποιοτικές φυλές αναπαραγωγής, όπως Limousine και Blanc Bleu. Όμως, στην περιοχή υπήρχαν και πολλές μονάδες γαλακτοπαραγωγής.

«Το 2015, ξεκινήσαμε με κάποιους παραγωγούς συμβολαιακή κτηνοτροφία, παίρνοντας εμείς για πάχυνση τα μοσχαράκια που κάποτε εξέτρεφαν οι ίδιοι για κρεατοπαραγωγή. Ταυτόχρονα, τους δίνουμε γενετικό υλικό, ώστε να έχουμε ζώα με ποιοτικότερο κρέας», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Αυτό βέβαια, όπως λέει, δημιουργεί και κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά των παραγωγών, που θα πρέπει να τηρούν αρχεία με τις γέννες και τη διατροφή και γενικότερα τις ενέργειές τους μέσα στη μονάδα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές με διάφορες φυλές ζώων και σήμερα έχουν καταλήξει στην Bleu Βελγίου, ενώ έχουν ξεκινήσει δοκιμές και με ελληνικές φυλές.

Η μονάδα εκτροφής λειτουργεί από το 2001 στο Λαμπρινό Ξάνθης και, εκτός από τα βοοειδή, γίνεται και εποχική εκτροφή αιγοπροβάτων. «Η φάρμα δεν είναι αναπαραγωγική, τα ζώα προέρχονται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων τοπικών κτηνοτρόφων και στην περίπτωση των βοοειδών αξιοποιείται τοπικό ζωικό κεφάλαιο που διαφορετικά θα έμενε αναξιοποίητο», τονίζει ο ιδιοκτήτης.

H εκτροφή είναι χαμηλής έντασης και αξιοποιούνται οι δυνατότητες σε διατροφή και βόσκηση της περιοχής.

Αλλαντικά… όπως παλιά

Το σφαγείο λειτουργεί από το 1997 οπότε και έγινε μια μεγάλη επένδυση για το στήσιμο μιας μονάδας που θα πληρούσε όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές και απαιτήσεις σε σχέση με τα δημοτικά σφαγεία που λειτουργούσαν στην περιοχή. Στο εργαστήριο επεξεργασίας γίνεται όλη η διαχείριση των σφάγιων, η αποστέωση, η κοπή, η μεριδοποίηση και η συσκευασία.

Τα κομμάτια τεμαχισμένου κρέατος στη συνέχεια διακινούνται προς τα κρεοπωλεία, το δίκτυο HoReCa και το κρεοπωλείο της εταιρείας με ιδιόκτητα μέσα, ώστε να διασφαλίζεται η αλυσίδα ψύξης. Όσον αφορά τη μεταποίηση, «τα αλλαντικά τα κάνουμε όπως οι πατεράδες μας, βάζουμε καθαρό κρέας χωρίς συντηρητικά και ωριμάζουν από μόνα τους», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πέρα από τα αλλαντικά, στο κρεοπωλείο της επιχείρησης οι πελάτες μπορούν να βρουν νωπό ελληνικό μοσχαρίσιο, βοδινό, χοιρινό, πρόβειο και αίγειο κρέας από τη φάρμα της εταιρείας και τις μονάδες των συνεργαζόμενων τοπικών παραγωγών και πολλά νωπά και κατεψυγμένα κρεατοσκευάσματα. Διατίθεται, επίσης, ελληνικό κοτόπουλο, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και κρέας της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής βοοειδών.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι η άνοδος των τιμών σε ζωοτροφές και πρώτες ύλες έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες. «Οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι φοβήθηκαν το κόστος και έχουν βάλει λιγότερα ζώα. Εμείς, προς το παρόν, έχουμε απορροφήσει το επιπλέον κόστος και προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία. Για παράδειγμα, μειώνουμε όσο μπορούμε τα δρομολόγια των αυτοκινήτων», επισημαίνει.