Από τη φάρμα της οικογένειας Αϋφαντή στο… τραπέζι

Πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, με ιδιόκτητες φάρμες εκτροφής, βιομηχανικό σφαγείο, σύγχρονο εργοστάσιο, καταστήματα λιανικής και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ψυγείων

Από τη φάρμα της οικογένειας Αϋφαντή στο... τραπέζι

Μια υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, η οποία διαθέτει δικές της φάρμες εκτροφής χοιρινών, μοσχαριών και αμνοεριφίων, βιομηχανικό σφαγείο, σύγχρονο εργοστάσιο, καταστήματα λιανικής πώλησης και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ψυγείων, βρίσκεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση «Αϋφαντής», η οποία με τις δραστηριότητές της, εδώ και 38 χρόνια, ενισχύει τις προσπάθειες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, συνεργάζεται με ντόπιους κτηνοτρόφους, ενώ απασχολεί στο δυναμικό της νέους ανθρώπους, δίνοντάς τους την ευκαιρία της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εξέλιξης.

Οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι σχετικές υποδομές, έχουν σχεδιαστεί πάνω σε αυστηρά υγειονομικά πρότυπα, ενώ στο εργοστάσιο λειτουργούν τρεις γραμμές επεξεργασίας και τυποποίησης χοιρινού, κοτόπουλου και μοσχαρίσιου κρέατος, δυναμικότητας δέκα τόνων την ημέρα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μία μονάδα παραγωγής αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας και μία μονάδα παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, δυναμικότητας έξι τόνων.

Οι φάρμες εκτροφής βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον, σε εκτάσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας όπου εφαρμόζεται η μέθοδος ελεύθερου σταβλισμού. Τα βιομηχανικά σφαγεία αποτελούνται από ένα σύγχρονο συγκρότημα με τρεις γραμμές σφαγής, δυναμικότητας περίπου 45 τόνων ημερησίως, ενώ είναι πιστοποιημένα από την ΒΙΟΕΛΛΑΣ για τη σφαγή βιολογικών ζώων.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη για τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ενώ έχει διακριθεί με 17 συνολικά βραβεία. «Είμαστε μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, η οποία οφείλει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της στους ανθρώπους της. Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και καινοτόμων εφαρμογών. Προστατεύουμε το περιβάλλον με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής. Επιδιώκουμε διάλογο με τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας, σε μια βάση ειλικρίνειας, εντιμότητας και αμοιβαίου σεβασμού», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής, Γιώργος Αϋφαντής.

Η αρχή για την οικογενειακή επιχείριση έγινε το 1978 στη Μαλεσιάδα Βάλτου, όταν ο Απόστολος και η Βασιλική Αϋφαντή ξεκίνησαν να εκτρέφουν έναν περιορισμένο αριθμό χοιρινών για την προμήθεια κρέατος στην οικογενειακή τους ταβέρνα – κρεοπωλείο. Με την είσοδο της δεύτερης γενιάς, δημιουργήθηκε στον ορεινό Βάλτο μία πρότυπη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στα τέλη του ’90, δημιουργείται στη Μαλεσιάδα ένα πρωτοποριακό κατάστημα χονδρικής και λιανικής πώλησης κρεάτων, αλλαντικών, τυροκομικών και κατεψυγμένων προϊόντων. Το 2006, εγκαινιάσθηκε στη γέφυρα Αχελώου μία νέα, υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης χοιρινού, κοτόπουλου και μοσχαρίσιου κρέατος, δυναμικότητας δέκα τόνων την ημέρα, καθώς επίσης και μία μονάδα παραγωγής αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, δυναμικότητας 6 τόνων.

Νικολέτα Τζώρτζη