Από ώρα σε ώρα οι αλλαγές για τη βιομηχανική κάνναβη

Έρχονται σημαντικές ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις, το πολλαπλασιαστικό υλικό και την καλλιέργεια

Βιομηχανική Κάνναβη

Σ την τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την έκδοση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, που θα αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η απόφαση θα καθορίζει τις απαιτούμενες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης, διευκολύνοντας τους παραγωγούς, αλλά και ανταποκρινόμενη στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τον τομέα, όπως άλλωστε έχει προαναγγέλλει και από το πλαίσιο της φετινής Agrothessaly o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται μετά από διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, θα δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης και έναρξης της καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις ποικιλίες που υπάγονται στον κοινοτικό κατάλογο, αλλά και εισαγωγής σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο, μόνο για χρήση από τους παραγωγούς και όχι για την εμπορία των σπόρων.

Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα γνωστοποίησης της ημερομηνίας φύτευσης ή σποράς όχι πριν, αλλά τρεις μέρες μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ θα επιτρέπεται η προβλάστηση των σπόρων με σκοπό τη μεταφύτευση φυταρίων και διαχωρισμού αρσενικών – θηλυκών φυτών πριν από τη φύτευση τους στο χωράφι. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας σε γλάστρες ή συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπιακών μονάδων.

Αυστηροποίηση κυρώσεων και υποχρεωτική η τήρηση παραστατικών

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, προβλέπεται η θέσπιση διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα αγροτεμάχια στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τους παραβάτες. Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση τήρησης παραστατικών, όλοι οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να κρατούν όλα τα παραστατικά πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για μία τριετία μετά από την πώληση της ή για μία τριετία μετά από τη συγκομιδή της, σε περίπτωση που ο εκάστοτε παραγωγός προβαίνει ο ίδιος στη διαδικασία της μεταποίησης.

Ρυθμίσεις για τη χρήση νερού και το πολλαπλασιαστικό υλικό

Επιπλέον, από πλευράς ΥΠΑΑΤ, αναμένεται άμεσα η οριοθέτηση περιοχών με μεγάλο μέσο όρο ύψους βροχόπτωσης, για τις οποίες δεν θα ισχύει η υποχρέωση υποβολής άδειας χρήσης νερού κατά την αδειοδότηση της καλλιέργειας. Σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, το υπουργείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής αυτού και παραγωγής κλώνων βιομηχανικής κάνναβης. Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, το ΥΠΑΑΤ προτίθεται να υποστηρίξει το προσωπικό αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σημαντικές αλλαγές στη μεταποίηση

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της μεταποίησης και τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του κλάδου, το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναμένεται να ολοκληρώσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων τετραϋδροκανναβινόλης στα τρόφιμα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης. Σε καλό στάδιο φαίνεται να είναι και η διαδικασία της υπουργικής απόφασης του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για τη μεταποίηση, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας στον τομέα.

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ