Από το χωράφι στο ράφι: Έμποροι και καταναλωτές συζητούν με τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Έχουμε αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 76%, των πρώτων υλών κατά 43%, των καυσίμων κατά 57%, και κατά 27% αύξηση του κόστους του μηχανολογικού εξοπλισμού, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Αν δεν λειτουργούσε ο ανταγωνισμός, όλες αυτές οι αυξήσεις θα μετακινιόνταν στους καταναλωτές, αντέτεινε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Ο ανταγωνισμός αφορά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, δεν αφορά την καρτελοποίηση της αγοράς, που 4 – 5 αλυσίδες κρατάνε στα χέρια τους την αγορά των τροφίμων, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Αν υπάρχουν στοιχεία για καρτελοποίηση της αγοράς θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, του είπε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Αν υπήρχε τέτοιο θέμα θα το είχε ερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόνισε σε παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται σήμερα σε ετήσια βάση στο 15,6% με τάσεις αποκλιμάκωσης, είπε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.  

Το marketpass επιδοτεί το 10% της αύξησης αυτής και συνδυαστικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού» η αύξηση αυτή στα τρόφιμα απορροφάται, υποστήριξε.

  • Η μετακίνηση των οπωροκηπευτικών από το χωράφι στο ράφι περνάει από πολλά στάδια κι αυτό αυξάνει την τιμή τους. Ένα από αυτά είναι το κομμάτι της φύρας, που είναι και το πιο σημαντικό, είπε.

Ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι υπάρχουν πολλά μικρά κόστη που ανεβάζουν την τελική τιμή, συμφώνησε ο κ. Κιοσές.

Πηγή: ertnews.gr